Túl a városon 2020. szeptember 29. 16:42 Forrás: Magyar Narancs

Márki-Zay Péter: Minden gazembert letöltendő börtönbüntetésre kell ítélni

Ha Dobrev Klára lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, akkor garantált 2022-ben is Orbán Viktor kétharmada. Hódmezővásárhely polgármestere azt is mondta, az országgyűlési választáson egyéniben induló ellenzéki jelöltek listáról ne juthassanak be a parlamentbe.

Márki-Zay Péter vásárhelyi polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke a Magyar Narancs Online-nak adott terjedelmes interjúban arról is beszélt, minden törvényi feltétel adva van, hogy az Orbán-kormány bukása után megkezdődjön az elszámoltatás, ami azzal a végeredménnyel is járhat, hogy

a jelenlegi kormánypárti parlamenti képviselők akár fele is rács mögé kerülhet. Ehhez semmilyen jogszabály-módosításra nincs szükség, csupán az érvényben lévő jogszabályokat kell alkalmazni.

– Az elszámoltatás az egész ország igénye – vélekedik Márki-Zay Péter, hozzátéve: az elmúlt harminc évben szinte soha nem történt meg a politikusok felelősségre vonása. A felhalmozott százmilliók és milliárdok eredetéről számot kell adnia az érintetteknek. Úgy véli: Magyarországon addig lopnak a politikusok, amíg nem látják, hogy ezért börtönbe kerülhetnek.

Gyurcsány Ferenc pártja hiába a legerősebb ellenzéki párt jelenleg, a volt miniszterelnök társadalmi elutasítottsága nagy. Amennyiben felesége, Dobrev Klára lesz az előválasztás győztese, és így Orbán kihívója, szinte garantálni lehet a Fidesz kétharmados győzelmét a 2022-es országgyűlési választásokon – jelentette ki az idézett interjúban a vásárhelyi polgármester.

Élesen fogalmaz, amikor kijelenti, hogy bele kell zsarnoki az ellenzéket az együttműködésbe, és így kell nekivágni a parlamenti választásoknak. Másként nincs esély az Orbán-rezsim legyőzésére. Sajátos és megfontolandó ajánlatot tett az egyéniben induló ellenzéki parlamenti képviselő-jelöltekkel kapcsolatban.

Szerinte azzal lehet a leginkább munkára, azaz kampányra fogni őket, ha előre tisztázzák: csak az egyéni választókerületből vezet számunkra az út az parlamentbe. Az egyéniben indulók – e javaslat alapján – listán nem szerepelhetnek. Márki-Zay Péter szerint, ha ez nem így lesz, akkor elkényelmesednek, mert tudják: nem kell feltétlenül egyéniben nyerni az országgyűlési mandátum megszerzéséért.

A Magyar Narancs Online-nak adott interjújában szigorúan magánvéleményét fogalmazta meg a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke. Ezeket más pártokkal egyelőre nem egyeztette, de üzenetértékűnek is felfoghatóak az általa tett kijelentések. Motivációs gondolatkísérlet – ahogy Márki-Zay a maga kijelentéseit nevezi.

A gondolatkísérlet ezen a csorvási Kossuth-köri beszélgetésen hangzott el, nézzék meg a videót!

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Demokratikus Koalíció Dobrev Klára ellenzék ellenzéki összefogás interjú Magyar Narancs Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalom országgyűlésiképviselő-választás