Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Garai Szakács László: Meseország tényleg mindenkié lett, de ehhez kellett Dúró Dóra végtelen ostobasága is
Túl a városon 2020. szeptember 29. 16:05

Garai Szakács László: Meseország tényleg mindenkié lett, de ehhez kellett Dúró Dóra végtelen ostobasága is

A szélsőjobboldaliként független képviselő bár nem akarta, de lehet, hogy mégis jót tett: vállalhatatlan sajtótájékoztatójával elérte, hogy a Meseország mindenkié című könyvet mindenki megismerhesse és talán valóban elfogadóak, elfogadóbbak legyenek a gyerekek.

Hirdetés

„Ennek a mesekönyvnek minden gyerekszobában ott van a helye, ahol fontos a világ sokszínűségének megértése, ahol a gyerekek körül nincsenek tabuk, s ahova a szülők úgy lépnek be, hogy tudják, a gyerekükön keresztül nemcsak a jövőt formálhatják, hanem a jelent is.”

Ezt Gyurkó Szilvia, gyermekjogi szakértő mondta a Meseország mindenkié című könyvről. A kötetet a Labrisz Leszbikus Egyesület adta ki ezzel az ajánlással:

„A kötet történeteiben ismert mesék újraírt változatait alkották meg a szerzők olyan hősökkel, akik valamilyen stigmatizált vagy kisebbségi csoporthoz tartoznak. Kilenc jól ismert szerző és nyolc új alkotó meséje került a gyűjteménybe, melyben többek között roma Pöttöm Pannával, meleg Hamupipőkével, sárkányölő pincérlánnyal, háromfülű nyúllal, mélyszegénységből, bántalmazó családból érkező és örökbefogadott gyerekhősökkel találkozhatunk. A tizenhét kortárs szerző friss meseátiratai azokat is megszólítják, akik nehezebben találják a helyüket a világban. Megerősítenek abban, hogy bár nem vagyunk egyformák és különböző utakat járunk be, de ha megérkezünk, a kapu mindannyiunk előtt nyitva áll.”

Dúró Dóra ebből azt szűrte le – valószínűleg azért, mert „futólag olvasta” –, hogy a szerzők buzikat akarnak nevelni a gyerekekből, otthon meseolvasás közben és már az óvodában is. Ezért fogta, és ledarálta a könyvet.

A YouTube meg ledarálta a sajtótájékoztatója videóját.

Nem a darálás volt a borzalmas, bár megdöbbentő volt nézni, ahogy az iratmegsemmisítőben elpusztul a könyv, hanem az, hogy egy négygyermekes családanyának fogalma sincs a toleranciáról, az elfogadásról. Majd utólag, a vállalhatatlan tette után mindenhogy próbálja magyarázni a magyarázhatatlant, pedig valójában csak uszított és az aberrált gondolatait adta elő.

A kötetnek mindenesetre ennél jobb reklám nem kellett: az eladási listák élére ugrott, nagyon sokan csak azért is megvásárolják, így biztos, hogy sokkal több helyre jut el, mint eredetileg jutott volna.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dúró Dóra irodalom könyv mese mesekönyv
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés