Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Először lehet szavazni a Dugonics András-díj jelöltjeire – több szegedi és megyei kötődésű alkotó is van a listán
Művház 2020. szeptember 29. 12:28

Először lehet szavazni a Dugonics András-díj jelöltjeire – több szegedi és megyei kötődésű alkotó is van a listán

Idén először lehet szavazni a Dugonics András Irodalmi Díj jelöltjeire, akik között két szegedi kötődésű alkotó – Darvasi László és Kékesi Dóra –, valamint a hódmezővásárhelyi Borbás Edina is ott van. Az új díj elsősorban a magyar írók szórakoztató irodalmi műveit díjazza, de kortárs külföldi szerzők műveire is lehet voksolni.

Hirdetés

Az olvasók jelölhettek az év első felében – 18 kategóriában – hazai, és ugyanennyi külföldi szerzőt is. Minden szerzőt csak egy kategóriában lehetett jelölni, mert a szervezők így látták biztosítottnak, hogy minél többen láthatóak legyenek és elismerésben részesülhessenek. A listák egyeztetése után létrejött az a névsorra, amelyikre október 5-ig lehet szavazni.

Dugonics András, az első magyar nyelvű regény, az Etelka írója 1740. október 18-án született Szegeden, abban a házban, amely a Dugonics Általános Iskola helyén, a mai Dugonics és Osztróvszky utca sarkán állt.

A tizennyolc kategória jelöltjei között több szegedi és Csongrád-Csanád megyei író is szerepel.

Szépirodalom kategóriában Darvasi László József Attila-díjas költő, író és publicista szerepel a díjra esélyesek között. A Délmagyarország egykori munkatársa gyermek- és ifjúsági regényeket, versesköteteket, novellákat, drámát és regényt is adott már ki, rendszeres szerzője a hazai irodalmi és közéleti lapoknak.

Szórakoztató irodalom kategóriában két Csongrád-Csanád megyei jelölt is versenyez.

A szegedi Kékesi Dóra, akinek legújabb, Rád találok című regénye a napokban jelent meg az Álomgyár Kiadónál és a hódmezővásárhelyi Borbás Edina, aki eddig három regényt adott ki.

Romantikus kategóriában is van megyei jelölt: a makói születésű, de ma már Szentesen élő B. E. Belle, azaz Barát Enikő az elmúlt években több könyvet is kiadott.

A deszki születésű humoristát, előadóművészt, írót, Nagy-Bandó Andrást is jelölték a humor-szatíra műfajban, az általa jegyzett több tucat gyermek- és felnőtt erseskötetéért és mesekönyveiért.

Szavazni október 5-ig, hétfőn éjfélig lehet a díj honlapján, vagy a Facebook-esemény hírfalán.

Az eredményhirdetést október 18-án, a Magyar Regényírás napján tartják, a koronavírus járvány miatt virtuálisan.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: szavazás Dugonics András-díj irodalom Borbás Edina Darvasi László Kékesi Dóra
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés