Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • A koronavírus-járvány miatt csak a második negyedévben 400 millióan vesztették el az állásukat világszerte
Túl a városon 2020. szeptember 29. 10:38

A koronavírus-járvány miatt csak a második negyedévben 400 millióan vesztették el az állásukat világszerte

A döbbenetes adatot a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója és vezető közgazdásza hozta nyilvánosságra. Már most látszik, hogy az 1929–1933-as világgazdasági válsághoz mérhető, amit átélünk.

Hirdetés

A kormányok világszerte eddig 10 ezer milliárd dollárt költöttek válságkezelésre és a társadalmi szétszakadás megállítására vagy legalábbis fékezésére – írja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Világbank vezetőire hivatkozva a novekedes.hu. Azonban a válságkezelés eredményei igencsak felemásak.

Annak fényében különösen, hogy ennek az évnek a második negyedévében, vagyis mindössze három hónap alatt(!) világszerte 400 millióan vesztették el munkahelyüket. Mellettük további 71 millió emberél már mélyszegénységben – számolt be Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója, és Gita Gopinath, a szervezet főközgazdásza közös elemzésükben, támaszkodva a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb adataira.

Egyelőre nem tudni, hogy a munkanélküliek számának gyarapodása milyen mértékben lassulhat, megállhat-e egyáltalán. Az viszont bizonyosak látszik az Amerikai Egyesült Államok munkanélküliségi adatait vizsgálva, hogy a baj annál is nagyobb, mint eddig sejtettük: áprilisra tizennégy százalékra szaladt fel az ottani munkanélküliségi ráta. A munkahelyek ilyen gyors megszűnésére az Egyesült Államokban az 1929–1933-as nagy világgazdasági válság idején sem volt példa – írja a Nemzetközi Valutaalap tanulmányára hivatkozva a novekedés.hu.

Felfoghatatlan számokkal szembesülhetünk, akkor is, amikor az IMF azt igyekszik megbecsülni, mennyivel csökkenhet 2020-ban a világ országai által megtermelt nemzeti össztermék, a GDP. A ma rendelkezésre álló becslések alapján 12 ezer milliárd dollárral.

Európában is meredeken emelkedik a munkanélküliek száma, a legnagyobb bajban a fiatalok és a képzetlen munkaerő van, akiknek a munkaerő-piacra való bejutásuk a gazdasági növekedés időszakaiban sem egyszerű feladat.

A Nemzetközi Valutaalap szerint előremutató gyakorlat, hogy Német-, Spanyol- és Csehországban módosították a csődtörvény, így kínálva nagyobb túlélési esélyt a kisebb méretű cégeknek.

A magyar gazdaság állapotáról nehéz valós képet kapni, egyebek mellett azért is, mert a munkanélküliségi adatok az elmúlt hónapokban egymásnak mondanak ellent és követhetetlenek. Egyetlen példa: a jelenlegi statisztika nem tartja nyilván álláskeresőként azokat, akiknek lejárt a munkanélküliségi járulékfizetésre rendelkezésre álló három hónap.

A hazai helyzetről az egyik legátfogóbb elemzést eddig Petschnig Mária Zita írta Mélyrepülésben címmel. Ebben egyebek mellett megállapította, hogy a magyar kormány arra büszke, hogy a GDP-zuhanás kisebb, mint az EU-s átlag. Ehhez Orbán Viktorék nem teszik hozzá, hogy az eltérés mindössze 0,5 százalékos, és azt sem, hogy a rossz uniós számért a drámai spanyol, olasz francia és belga adatok a felelősek.

Szinte az összes környékbeli országnak kisebb mértékbe zsugorodott a gazdasága az elmúlt negyedévben, mint a magyaré. Az idézett elemzés végkövetkeztetése így szól:

„Egyfelől nem vitatható, hogy kivételesen válságos körülmények között a megszokottól lényegbevágóan eltérő utakon kellene járnunk, és sokak számára kedvezőtlen következményekkel járó döntéseket is meg kellene hozni. Másfelől viszont éppen az a leginkább elképesztő, hogy a jelenlegi magyar kormány ilyen körülmények között is változatlanul kitartott korábbi preferenciái és kedvezményezett csoportjainak előnyben részesítése mellett. Ilyen páratlanul mély válság közepette sem volt hajlandó azon a gazdaságpolitikán változtatni, amely eddig is legfeljebb a csalóka látszatok szintjén és leginkább a hozzátartozóinak körében volt sikeres, miközben felerősítette a szegények és a gazdagok közti különbségeket.”

Van okunk félni a jövőtől.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus munkanélküliség pandémia recesszió világjárvány szegénység