Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A Belvárosi Moziban is lesznek szemrevaló filmek: különös sorsok és küzdelmek jönnek a vásznon
Művház 2020. szeptember 28. 17:19

A Belvárosi Moziban is lesznek szemrevaló filmek: különös sorsok és küzdelmek jönnek a vásznon

Budapesten csütörtökön kezdődik a Szemrevaló Filmfesztivál, amelynek nyitófilmje Burhan Qurbani mai társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz. A jövő héten Szegedre is elhozza a fesztivál a legújabb filmeket Németországból, Ausztriából és Svájcból. A Belvárosi moziban október 6-án kezdődnek a vetítések.

Hirdetés

Idén már kilencedik alkalommal mutatkoznak be a legújabb filmalkotások Németországból, Ausztriából és Svájcból. A Szemrevaló Filmfesztivál, a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete, amely ízelítőt ad a német nyelvterület filmkultúrájából, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal.

A bemutatott filmekben egy jobb élet reményében mindenki a neonban úszó Berlinbe menekül, a roma anyuka bokszoló akar lenni, az ortodox zsidó fiú a szerelem miatt eldobná a vallási tradíciókat, egy másikban pedig a halált is túléli a mindent elsöprő, örök szerelem.

A járványhelyzetre való tekintettel a vetítések után az idén online beszélgetés lesz néhány alkotóval.

A fővárosban október 1. és 4. között a Művész moziban vetítik a német nyelvű filmtermés legjavát, október 5. és 8. között pedig online, az egész országban elérhető Távmoziban is láthatók lesznek az alkotások.

Budapesten kívül

  • október 2. és 5. között Debrecenben,
  • október 6. és 9. között Szegeden,
  • október 14. és 17. között pedig Pécsen láthatók a filmek.

Szegeden a Belvárosi Moziban négy új filmmel mutatkoznak be a német nyelvű alkotók

Október 6., kedd 18 óra
Balázs Béla terem

Berlin Alexanderplatz
holland, német bűnügyi filmdráma (183 perc)

Rendező: Burhan Qurbani
Forgatókönyv: Burhan Qurbani, Martin Behnke
Szereplők: Welket Bungué, Jella Haase, Albrecht Schuch, Joachim Król

A film Francis, a nyugat-afrikai menekült boldogulását követi nyomon a mai Berlinben. A férfi hasonló élethelyzetben találja magát, mint Döblin regény klasszikusa, a Berlin Alexanderplatz főhőse, Franz Biberkopf bérmunkás 1929-ben.

Francis kezdetben még visszautasítja az ajánlatot, hogy drogot áruljon a Hasenheide parkban, ám lassacskán mégis egyre inkább neurotikus szállásadója, a bűnöző Reinhold befolyása alá kerül. Amikor megismeri Micit, az eszkortlányt, Francisnak életében először van része egy kis boldogságban.

Qurbani filmeposza Fassbinder változatára is emlékeztet, a társadalomról és a kívülállásról szól, komor utazás „a lélek sötét éjszakájába“ és persze a XXI. századi sűrű atmoszférájú Berlinbe.

Albrecht Schuch a filmbeli Reinhold megformálásáért és a Kontroll nélkül-beli alakításáért megosztva nyerte el a német Oscar-díjnak is nevezett Lola-díjat 2020 tavaszán.

Október 7., szerda 18 óra
Balázs Béla terem

Gipsy Queen
osztrák, német filmdráma (117 perc)

Rendező: Hüseyin Tabak
Kamera: Lukas Gnaiger
Zene: Judit Varga
Szereplők: Alina Șerban, Aleksandar Jovanović, Tobias Moretti, Catrin Striebeck, Özgür Karadeniz, Sergiu Costache

Ali büszke, bátor, hagyománytisztelő, gyermekeit egyedül nevelő anya, és egy igazi harcos. Hamburgban él két gyermekével. Miután szobalányként elvesztette állását a bordélynegyed közismert kocsmájában, a Ritze-ben talál alkalmi munkát, ahol napközben bokszedzéseket tartanak a pincében.

Ali apja, aki maga is szenvedélyes bokszoló volt, gyermekkora óta edzette a lányt, hogy egyszer majd világbajnok legyen, s kitörhessen romániai nyomorúságos körülményeik közül. Miután azonban fiatalon megszökött szerelmével, apja kitagadta. Egy napon Ali saját gyerekei szöknek el, és úgy tűnik, hogy mindent elveszít.

Október 8., csütörtök 18 óra
Balázs Béla terem

Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba
német, svájci filmvígjáték (94 perc)

Rendező: Michael Steiner
Kamera: Michael Saxer
Zene:Adrian Frutiger
Forgatókönyv:Thomas Meyer
Szereplők: Noémie Schmidt, Joel Basman, Sunnyi Melles, Udo Samel, Inge Maux, Alexander Seibt

A film az ortodox zsidó fiatalember, Mordeháj Wolkenbruch történetét meséli el. A Mottinak nevezett ifjú eddig mindig kötelességtudóan megtette, amit anyja parancsolt. Most a máme elérkezettnek látja az időt, hogy feleséget szerezzen fiának, és sorra mutatja be Mottinak a szóba jöhető jelölteket.

Ekkor azonban a fiú fellázad, és saját útját kezdi járni. Amikor az egyetemen ráadásul beleszeret egy nem zsidó lányba, anyja magán kívül van, Motti viszont elindul az önállóság és a függetlenség felé.

Michael Steiner csupaszív vígjátéka Thomas Meyer Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba című könyve alapján készült. A film Svájc jelöltje volt az Oscar-díj Legjobb külföldi film kategóriájában.

Október 9., péntek 18 óra
Balázs Béla terem

Végzet és kezdet
német romantikus filmdráma (107 perc)

Rendező: Mariko Minoguchi
Kamera: Julian Krubasik
Zene: Jack Ritchie
Szereplők: Saskia Rosendahl, Edin Hasanović, Julius Feldmeier, Emanuela von Frankenberg, Hanns Zischler, Leonard Kunz

Nora és Aron első pillantásra egymásba szeretnek, amikor egy esős napon összetalálkoznak a metró peronján. Találkozásuk véletlen volt, mondja Nora. Így volt elrendelve, mondja Aron. Aztán Aron hirtelen meghal, és Nora számára megáll az idő.

Próbálja tompítani a fájdalmát, például úgy, hogy Natannal tölti az éjszakát, aki mintegy véletlenül újra és újra felbukkan az életében, és támaszt nyújt neki. Norának van egy olyan furcsa érzése, hogy valahonnan már ismeri Natant, de nem sejti, mi az, ami összeköti őket...

Nyitóképünkön Hüseyin Tabak filmjének, a Gipsy Queennek egyik jelenete látható.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: film filmfesztivál Belvárosi Mozi német nyelvű filmek Szemrevaló Filmfesztivál
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés