Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 28. 15:22

Magyar polgármestert választott Marosvásárhely

A függetlenként induló Soós Zoltán nyerte meg a marosvásárhelyi polgármester-választást, ezzel húsz év után újra magyar lesz Marosvásárhely első embere.

Hirdetés

A lakosság közel fele magyar, az elmúlt két évtizedben mégis a román Dorin Florea vezette a várost – utoljára 1996 és 2000 között volt magyar polgármester Marosvásárhelyen, Fodor Imre személyében.

Vasárnap azonban Soós Zoltán nagy többséggel győzött, rá 24 ezer 950-en szavaztak, míg a második helyezett Claudiu Maior csak 7611 voksot szerzett.

Soós volt az egyetlen magyar jelölt, és bár függetlenként indult, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Szövetség is támogatta.

– Nem a magyarok győztek a románok felett, hanem a marosvásárhelyiek arattak történelmi győzelmet a korrupció és a keresztapák felett. Ezen a választáson túlléptek az etnikai szavazáson, lezárták az eddigi polgármester, Dorin Florea képviselte rendszer elmúlt húsz évét

– mondta a frissen megválasztott polgármester győzelmi beszédében, amit többször is vastapssal szakítottak félbe támogatói.

A marosvásárhelyi választáson a részvételi arány annak ellenére is megközelítette az 50 százalékot, hogy a szavazás szigorú járványügyi intézkedések mellett zajlott.

Magyar jelölt nyerte el a polgármesteri mandátumot többek között Csíkszeredán, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön és Tusnádfürdőn is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Marosvásárhely önkormányzati választás Románia Romániai Magyar Demokrata Szövetség Soós Zoltán
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés