Túl a városon 2020. szeptember 28. 15:01

Úgy néz ki, hogy minden évben oltatni kell majd magunkat a koronavírus ellen

A szakértő tudósoknak volt egy félelmük, hogy a koronavírus elleni oltást nem lesz elég csak alkalmanként beadni. A legújabb számítások szerint nemhogy 1 évre, de még az is lehet, hogy fél évre sem biztos, hogy véd majd a vakcina.

Többféle védőoltás is készül az új koronavírus ellen, de ezek közül egyik sem ígér hosszabb védelmet 1 évnél, sőt, inkább rövidebb védettségi időről van szó minden egyes vakcina esetében.

A Salon című amerikai lap gyűjtéséből kiderül, hogy a legígéretesebb oltások várhatóan 4-12 hónapig védenek majd.

A lap azt írja, hogy a kutatók korábban azt mondták, a fertőzöttek 3 hónapig lehetnek immunisak, de a Nature egy frissebb tanulmányában már az olvasható, hogy – négy különböző szezonális koronavírus-fajtánál végzett kutatás alapján – az immunitás akár egy évig is tarthat, de egy év után jöhet az újrafertőződés. Egyes kutatók szerint az új koronavírustól védő vakcina éppúgy szezonális lehet, mint az influenza-félék elleni védőoltások.

Óvatosabban fogalmaz Charles Chiu, a Kaliforniai Egyetem fertőző betegségekre szakosodott professzora, aki azt mondta a Salonnak, hogy az adatok jelenleg valóban alátámasztják, de nem bizonyítják egyértelműen, hogy a védelem nem tart egy életen át. Szerinte a sejtek immunitása szerepet játszhat az újrafertőzés megelőzésében.

Ez egy olyan oltás lehet, ami nem egyszeri vagy akár kétszeri, hanem olyan, amit szezonális vakcinának nevezünk, esetleg olyan, amit pár évente kell beadni – tette hozzá a professzor.

A cikkből az is kiderül, hogy világszerte legalább 100-féle vakcina készül, ezek közül 40 a klinikai vizsgálatok fázisában van. Összesen 92 állatkísérletről tudnak, ezek közül több is klinikai fázisba léphet később.

Az egyik ígéretes vakcináról, amit a BioNTech és a Pfizer közösen fejleszt, azt közölték: az mRNS-alapú vakcina antitesteket termel a vírusra reagáló új koronavírus (SARS-CoV-2) és T-sejtek ellen. Ez azt jelenti, hogy az mRNS, ami a koronavírus genetikai anyaga, immunválaszt vált ki. Ezt tartják az egyik legígéretesebb vakcinának.

A Moderna fejleszti a másik ígéretes vakcinát, ez a klinikai vizsgálatok harmadik és egyben utolsó szakaszában van. A Moderna-vakcina esetében a közzétett kutatások azt mutatják, hogy a vakcina második beadása után az összes tesztalany szervezete olyan antitesteket fejlesztett ki, melyek elpusztítják az új koronavírust.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus oltás vakcina