Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Kék hírek
  • Két rágalmazási perről sétált ki Szabó Bálint, a második után nem tudott egyből távozni, előállították
Kék hírek 2020. szeptember 28. 16:05

Két rágalmazási perről sétált ki Szabó Bálint, a második után nem tudott egyből távozni, előállították

Képriport
Előbb a K'Art ügyet tárgyaltak majd egy magánvádas pere volt a Hódmezővásárhelyi Járásbíróságon. Mindkét esetben rágalmazás vétségében kellett Szabó Bálintnak bíróság elé állnia. Nem tartottak sokáig az ülések: elfogultnak tartotta a bíróságot és az üléseket vezető bírót, ezért mindkétszer kisétált a tárgyalóteremből. Az első tárgyalás után beült a Feketesasba kávézni, majd a második tárgyalás után elvitték a rendőrök.

Hirdetés

Kilenctől és tizenegy órától is rágalmazás vétsége miatt kellett vádlottként felelnie a Hódmezővásárhelyi Járásbíróságon Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselőnek, aki ráadásul rendőröknek kellett elővezetni, ám ez végül nem történt meg: saját autójával érkezett meg, kicsit elkésve, állítólag nem is volt otthon már, amikor a rendőrök kopogtattak nála. Azért kellett rendőri intézkedést alkalmazni, mert Szabó egyik tárgyaláson sem jelent meg, sorozatosan hiányzott, így nem volt más lehetősége a bíróságnak, mint hogy így döntsön. Ma viszont nem bilincsben érkezett meg a járásbíróság épületébe, ám könnyen lehet, legközelebb, november 2-án már így fog mindkét ügyben, de erről később.

Kendiék rágalmazása: amikor „barátból” lett ellenség Szabó Bálint

A reggel kilenckor kezdődő tárgyaláson a szegedi önkormányzati képviselőt a Kendi család jelentette föl, mert Szabó rágalmazta a családot. Kendiék neve jól ismert Hódmezővásárhelyen, övék volt a K'Art cégcsoport, amelynek több építőipari vállalkozás is a tagja volt és amely cég sokáig meghatározó volt a településen. Egyik utolsó nagy beruházásuk a vásárhelyi sportcsarnok volt, amelyet még annó PPP-konstrukcióban építettek föl, azaz az üzemeltetéséről is gondoskodniuk kellett. Ám egyszer csak „történt valami” és az akkor még Lázár János vezette önkormányzat abbahagyta a számlák fizetését és – mondjuk így, „összeveszett” Kendiékkel. Szabó kezdetben a családdal akart összefogni, majd egyszer csak ellenük fordult, és elkezdte a cégcsoport károsultjait képviselni. Többször is kijelentette Szabó Bálint, a cégek fölszámolásakor bűncselekményeket követtek el Kendiék. A jobboldali sajtó cikkek sokaságát jelentette meg arról, Kendiék kiürítették a céget, összejátszottak a felszámolóval, sőt azt is állította Szabó Bálint, hogy szerinte Kendi Imre a károsult alvállalkozók pénzén támogatta Márki-Zay Péter polgármesteri kampányát. A Kendi család végül feljelentést tett. Az ügy évek óta húzódik, Szabó egyedül a békéltető tárgyalásra ment el, illetve most jött el először, köszönhetően a kényszerintézkedésnek.

(fotók: Szabó Luca)

A tárgyaláson Szabónak a vádlottak padjára kellett volna ülnie, ám erre nem volt hajlandó. Szabó szerint ugyanis a bíróság nem tudja őt ebben a politikai ügyben a vádlottak padjára ültetni, mert a bíróság és maga Pásztor Anikó bíró is információi szerint elfogultságot jelentett be korábban. Mint mondta, nem marad más lehetősége, mint hivatali visszaéléssel feljelenti a bíróságot. Pásztor Anikó többször is elmondta, szabályszerűen idézték be minden tárgyalásra Szabó Bálintot, de sosem jelent meg, így nem volt más eszköze a bíróságnak, mint kérni a rendőrséget, vezessék elő a mai tárgyalásra. Utóbbi végül nem történt meg. Pásztor Anikó bíró azt is elmondta, a bíróságot nem zárták ki, a teljes bíróság ellen nem lehet elfogultságot bejelenteni, és ő maga sem elfogult ebben az ügyben, bármit is mond Szabó Bálint. A jogász ekkor figyelmeztette a bírót, nem szabályszerűen hordja a maszkot, majd kijelentette, „ha nem alkalmaz kényszerintézkedést, akkor hagyjuk ezt az ügyet”.

Ezután kisétált a tárgyalóteremből, de még megjegyezte, „bűncselekményt követ el, bírónő, a tárgyalás megtartásával. Ebben az eljárásban nem kívánok részt venni, ez a legsötétebb kommunizmust idézi.”

Nem hagyta a bíró: elfogatóparancsot bocsátott ki ellene. Szabó Bálint ezután „rövid sajtótájékoztatón” ismertette, szerinte mi történt a tárgyalóteremben. Okmányait ekkor nem vette át a bíróság munkatársától, aki pedig többször is megkísérelte neki visszaadni. Kijelentette, iszik egy kávét a Feketesasban, majd visszajön a következő tárgyalásra.

Egy ügyvédnek sem kell mindent elviselnie

A második rágalmazási ügynek a lényege, hogy amikor Makón tárgyalták a vele perben álló Márki-Zay Péter ügyét, akkor a vásárhelyi polgármester jogi képviselőjét, Litresits Andrást a tárgyalóteremben azzal vádolta meg, hogy az ügyvéd megzsarolta és megfenyegette. Szabó azt is mondta a makói bíróság épülete előtti sajtótájékoztatóján Litresitsről, hogy Czeglédy Csaba tettestársa. Ezután jelentette fel az ügyvéd. Ez a tárgyalás is pont úgy zajlott, ahogy az előző:

  • Szabó nem ült le a vádlottak padjára,
  • ugyanúgy az ügy ismertetése előtt szót kért, és elmondta „ugyanazt a verset”, hogy a bíró és a bíróság is elfogult,
  • majd miután elmondta amit akart, kisétált a tárgyalóteremből.

Előtte még felszólította Pásztor Anikó bírót, hogy nem kell elfogatóparancsot kiadni ellene, „ne küldjön rendőröket a lakásunkra, normál módon idézzen meg!” Szabót normál módon idézte meg mindannyiszor a bíróság, egyszer sem mentette ki magát semmilyen indokkal, így ebben az esetben sem volt más lehetősége a bíróságnak, mint megkérni a rendőrséget, vezessék elő a szegedi önkormányzati képviselőt az ötödik bírósági tárgyalásra – eddig a tárgyalásokra nem ment el, illetve kimentette magát.

Mindkét ügy tárgyalását november 2-ára napolta el Pásztor Anikó, szintén 9, illetve 11 órás kezdéssel.

Az elfogás

Már vége volt a tárgyalásnak, de még éppen nem indultunk el a bíróságról, és éppen arról beszéltünk, hogyan, mikortól lép életbe a kétszeres elfogatóparancs, amikor Litresits András felkiáltott: „Ott a Bálint!”

A bírósághoz közeli mélygarázs bejáratánál egy fehér furgonba szállították be a rendőrök Szabó Bálintot. Először azt gondoltuk, az első tárgyalás után az elfogatóparancs gyakorlatilag azonnal „élesedett”, a rendőrök tudták, a parkolóházban állt meg az autójával Szabó Bálint, akit ott megvártak. És azt is gondoltuk, nem volt sokáig benn: ugyanis 14 óra 2 perckor már Békéscsabáról posztolt.

Kiderült, egy másik ügy miatt ültették furgonba: Hódmezővásárhelyen ugyanis békéscsabai rendőrök várták, akik elvitték a Békéscsabára, ott indult ugyanis eljárás ellene, amiért március 18-án az autójával keresztbe állt a villamossíneken az Anna-kútnál. Szabó Bálint a Szeged Televíziónak ezt végül meg is erősítette. Hogy mekkora volt a szigor az előállításnál jól jelzi, hogy Szabó még szelfit is készíthetett és posztolhatott is a rendőrség épülete előtt.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság Hódmezővásárhely Hódmezővásárhelyi Járásbíróság rendőrség Szabó Bálint
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés