Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 28. 15:48

Főúr, fizetek: volt egy Csongrád megyém! – megvan, eddig mennyibe került az átnevezés

Egy-két milliós plusz kiadást jelent mindössze Csongrád megye átnevezése – ezt Juhász Tünde kormánymegbízott jelentette ki egy májusi sajtótájékoztatón. A most megjelent Magyar Közlönyben azonban már jóval nagyobb összegről írnak, a listában a megyetáblák cseréje még nem is szerepel. Úgy tűnik, messze még a számla vége.

Hirdetés

A hodpress.hu szúrta ki a múlt hétfőn megjelent Magyar Közlönyben, hogy a trianoni békeszerződés százéves évfordulóján, június 4-én életbe lépett névváltoztatás messze nem jött ki 1-2 millió forintból, ahogyan azt Juhász Tünde kormánymegbízott az átnevezésről korábban tartott sajtótájékoztatón nyilatkozta.

Juhász akkor nem győzte hangsúlyozni, hogy a névváltást Lázár János kezdeményezte még kancelláriaminiszterként 2017 márciusában a megyei közgyűlésnél, amit az Országgyűléssel egyetemben az el is fogadott.

– Miután az országban egységes személyi azonosító okmányrendszer működik, így semmiféle teendője nincs az itt élőknek a névváltoztatással kapcsolatban, semmilyen okmányukat nem kell lecserélni – mondta akkor, majd hozzá tette:  nagyságrendileg 1-2 millió forintos költsége lesz a névcserének: a többi között a fejléces papírok és névjegykártyák változnak meg.

A most megjelent kormányhatározatban azonban összesen 35 millió forint szerepel „Csongrád megye nevének Csongrád-Csanád megyére változtatásával összefüggő feladatokhoz szükséges forrás” címszóval:

  • kormányzati kommunikáció: 10 millió forint;
  • rendőrség: 6,4 millió forint;
  • Nébih: 4,5 millió forint;
  • államkincstár: 2,4 millió forint;
  • katasztrófavédelem: 1,6 millió forint;
  • NAV: 1,5 millió forint.

A fennmaradó bő 8 és fél millióból adtak még pénzt szociális és gyermekvédelmi célokra és gyógyító-megelőző ellátásra is, de szerepel a listán a Klebelsberg Központ és az Országos Sportegészségügyi Intézet is.

A Magyar Közút vagy az Innovációs és Technológiai Minisztérium költségei ugyanakkor nem szerepelnek a közlönyben, valószínű, hogy a megyei névtáblák cseréje ezen felül került még valamennyibe.

A névváltásról emlékérme is készült: a hat centis plaketten a megye új neve, címere, az eddigi és a mostani megyeszékhelyek láthatók.

Ki tudja, mennyiért?

rag

(Fotó: Iványi Aurél)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csongrád megye Csongrád-Csanád megye Juhász Tünde Lázár János névváltoztatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés