Szegeden 2020. szeptember 28. 10:26

Véradókat vár a Szegedi Tudományegyetem

Kedden 9 és 16 óra között a József Attila Tanulmányi és Információs Központban lehet életeket menteni némi vérrel.

A vérellátó szolgálat szerint átlagosan napi 1600-1800 véradóra van szükség a biztonságos vérellátáshoz. Gyakran ennek csak a fele jön össze, ezért nagyon fontos, hogy aki csak teheti segítsen a vérével.

Az egyetem célje, hogyd legalább százan menjenek vért adni kedden, ami 300 élet megmentéséhez elegendő. A Szegedi Tudományegyetem egyébként rendre jól szerepel a véradási listákon, az intézmény korábban elnyerte a Véradásbarát Felsőoktatási Intézmény címet.

A véradásra időpont is foglalható az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján.

A Szegedi Tudományegyetem közleményében azt írják, minden egyes véradással három életet menthetünk meg. Fontos tudni azt is, hogy a vérellátó szolgálat által a véradásokon levett vér több mint 90 százaléka a régióban marad, 100 százaléka Magyarországon, magyar betegekhez jut el. Tény, hogy a véradásért nem jár pénz: a véradások európai uniós követelménye az önkéntesség és a térítésmentesség. Az Országos Vérellátó Szolgálat a véradók önzetlenségét jelképes ajándékkal köszöni meg: élelmiszervásárlási utalvánnyal, kedvezményes fürdőbelépővel.

Minden véradó az alap ajándékcsomag mellett még ráadásként kap kedvezményes beiratkozási kupont a Somogyi-könyvtárba, 10 százalékos kedvezményt biztosító kupont a Reform Világ reformboltba, 50 százalékos tagdíjkedvezményt biztosító kupont a Bodor Karate Team jóvoltából, valamint egy SZTE-s véradó vagyok felirattal ellátott karkötőt.

A véradáshoz fényképes személyazonosításra alkalmas okirat (személyi igazolvány vagy jogosítvány), lakcímkártya és TAJ-kártya szükséges. A véradás során meghatározzák a donorok vércsoportját, továbbá az önkéntesek fertőző májgyulladás (B és C vírus), AIDS (HIV) és szifilisz szűrővizsgálaton is részt vesznek.

Magyarországon évente 400 ezer egységnyi vérre van szükség, ezt 270 ezer önkéntes véradó biztosítja. Ez azt jelenti, hogy átlagban nagyjából másfél egységnyi vért adnak az önkéntesek. A véradók számának növelésével még biztonságosabbá lehet tenni a véradást.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: József Attila Tanulmányi és Információs Központ Szegedi Tudományegyetem TIK véradás