Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 28. 08:01

A „kiváló üzletember” Trump nagyon eladósodott, és alig fizet adót a New York Times szerint

A második ciklusára készülő republikánus elnök nagyon nem szerette volna, hogy nyilvánosságra hozzák az elmúlt évek adóbevallásait, most már érthető, miért. A New York Times megszerezte az iratokat, és leleplezte a három és fél éve jórészt üzleti sikereivel választási kampányt nyerő Trumpot.

Hirdetés

A többi között a rozsdaövezetek fehér bőrű választóinak tett ígéret az acél- és autógyártás beindítására, leszámolás a politikai korrektséggel és az „Amerika a világ csendőre” szereppel, a posztigazságok megtévesztő rendszerével, valamint a korábbi személyes üzleti sikereivel nyert meglepetésre Donald Trump a 2017-es amerikai elnökválasztáson. Hivatalban lévő elnökként esélye van duplázni, a korábbi tetemes hátrányát lefaragta, de most ismét bajba kerülhet, ugyanis a róla – jórészt saját maga által – megalkotott kép nagyon átalakulhat a New York Times mai cikke miatt.

A Times ugyanis megszerezte Trump féltve őrzött adóbevallásait,

a papírokból kiderül, hogy a magát remek üzletemberként feltüntető elnöknek valójában minden jelentős vállalkozása veszteséges, és több mint 300 millió dollár, forintba átszámolva mintegy 100 milliárd forint olyan hitele van, amit a következő elnöki ciklusában kellene visszafizetnie, ha egyáltalán megválasztják.

Az már most látszik, a lap cikke felér egy fél Watergate-botránnyal, ugyanis, ha igazak a Times állításai, kiderült: Trump a választói szemébe hazudott üzleti sikereiről, ráadásul évekig nem volt hajlandó kiadni az adóbevallásait.

Az is kiderül a cikkből, hogy Trumpnak gazdaságilag is szüksége van a következő elnöki ciklusra, ugyanis az elnökség közvetve nagyon jól „fizet”. The New York Times szerint Trump üzleti vállalkozásai pénzt kaptak „lobbistáktól, külföldi tisztségviselőktől és másoktól, akik így akartak bejutni Trump elnökhöz, vagy szívességhez jutni tőle”.

A lap a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva azt is közölte: Trump az elnöksége előtti 15 évből 10-ben nem fizetett személyi jövedelemadót, mert azt jelentette az adóhivatalnak, hogy legtöbb vállalkozása veszteséges. 2018-ban például a Trump-vállalatok 47 millió 400 ezer dolláros veszteséget jelentettek be, miközben az éves pénzügyi jelentések 434 millió 900 ezer dolláros bevételről szóltak.

Trump nemcsak a választásokat bukhatja a cikk miatt, de még bőven kerülhet nagyobb bajba is anyagilag, mivel ha a hatóság nem találja jogosnak a 72 millió 900 ezer dolláros adó-visszatérítését, akkor 100 millió dollárt is követelhet rajta kvázi büntetésként. Ennek része a visszakért adó.

Ez még akkor is fontos az elnökség szempontjából, ha Trump az elnökké választása után vállalatainak irányítását elvileg a legidősebb fiára és Allen Weisselbergre, a cégeket összefogó Trump Organization pénzügyi igazgatójára bízta. Igaz, sokan kételkednek abban, hogy Trump elnökként valóban teljesen kivonult az üzletei irányításából.

Az amerikai elnök vasárnap este tartott sajtókonferenciáján a Fehér Házban tagadta és „teljes mértékben hamis hírnek” minősítette a lap állításait.

„Valójában fizettem (személyi jövedelemadót), és ezt nemsokára meg is látják, amikor az adóbevallásaim feldolgozása készen lesz” – fogalmazott. Amikor az újságírók megkérdezték tőle, hogy mégis, körülbelül mennyi adót fizetett, Trump nem adott konkrét választ. „Sokat fizettem, és rengeteg tagállami adót is fizettem” – mondta, hozzátéve, hogy „New York állam rengeteg adót fizettet”.

The New York Times az 1990-es évekig visszamenőleg átvizsgálta a Trump-cégeket összefogó Trump Organization tulajdonában lévő vállalatok adóbevallásait, és átnézte Donald Trump 2016-os és 2017-es személyi jövedelemadójának dokumentumait is. Ennek alapján azt állította, hogy Trump 2016-ban és 2017-ben is egyaránt csak 750-750 dollár személyi jövedelemadót fizetett be.

Nemcsak Donald Trump utasította vissza a The New York Times cikkének állításait, hanem a Trump Organization is. Alan Garten, a vállalatbirodalom vezető jogtanácsosa a laphoz eljuttatott közleményben azt hangsúlyozta:

„a közölt állítások elsöprő többsége, hacsak nem valamennyi, pontatlan”. Majd hangsúlyozta, hogy Donald Trump „az elmúlt évtizedben több tízmillió dollárnyi személyi jövedelemadót fizetett be, beleértve azt a több millió dollár személyi jövedelemadót, amelyet elnökjelöltsége 2015-ös bejelentése óta fizetett be”.

A The New York Times állítása szerint Trump „legtöbb” vállalkozása – köztük a golfpályái és szállodáinak egész sora – veszteséges. A lap megfogalmazása szerint az elnök „évről évre milliókat, hacsak nem tízmilliókat veszít”, csak a Washington D.C.-ben működő hotelén 55 millió dollárt, azaz több mint 1 milliárd 700 millió forintot bukik évente.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adósság amerikai elnökválasztás Donald Trump The New York Times
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés