Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 27. 21:30

Brüsszelben másként tekintenek Oroszországra és Kínára a fideszes politikusok, mint Budapesten

Bármennyire orosz- és Kína-barát külpolitikát képvisel és valósít meg idehaza a Fidesz, ez a legkevésbé sem érzékelhető a kormánypárti európai parlamenti képviselők szavazatain. A Political Capital elemezte a jelenséget. Összefoglaló.

Hirdetés

Abban talán nincs semmi meglepő, hogy olyan autoriter hatalmak, mint Oroszország és Kína, igyekeznek hatást gyakorolni az Európai Unió egész működésére, és az uniós döntéshozók munkájára.

Ezzel kapcsolatosan közölt nemrégiben érdekes tanulmányt a Political Capital. Cikkünkben sorra vesszük az Autoriter árnyékok az Európai Unióban – Tekintélyelvű nagyhatalmak befolyása az Unió intézményeiben című elemzés főbb megállapításait.

„Az Európai Parlamentben jelentős többséget alkotnak az autoriter – főként az orosz és a kínai – rezsimekkel, befolyásolási kísérletekkel szemben kritikus képviselők”

– írja a tanulmány.

Dacára annak, hogy magyar kormány erőteljesen igyekszik közeledni Oroszországhoz és Kínához, ez nem érzékelhető az EP-ben helyet foglaló fideszes képviselők munkájában.

A Political Capital egy sor olyan szavazás eredményét elemezte, ami során az Európai Parlament Oroszországgal és Kínával kapcsolatos kérdésekben szavazott. Mindebből kiderül, hogy az EP-ben helyet foglaló kormánypárti képviselők a legritkább alkalommal szavaztak másként ezekben az ügyben, mint az Európai Néppárt frakciója, amibe a Fidesz is tartozik.

Ugyanez a helyzet Európai Unió Tanácsában leadott szavazatokkal is, amikre összefoglalóan ugyanaz a megállapítás érvényes, mint az EP-képviselők munkájára: az autoriter hatalmi befolyásolási szándékokkal szemben nyugati álláspont tükröződik vissza belőlük.

Egy hierarchikusan működő szuperhatalom nehezen tud mit kezdeni egy olyan hibrid szervezettel, amilyen az EU. A hatalom és a döntéshozatal ebben számos intézmény között oszlik meg, és döntéseik sok esetben nehezen kiszámíthatók és következetlenek. Egy diktatúra politikai gépezete nem kompatibilis egy szuperdemokratikusan működő politikai szervezetével.

A PC elemzése az Európai Parlamentet az uniós külpolitika „lelkiismeretének” nevezi. Ezért is figyelemre méltó, hogy azon a százas skálán, amin a tekintélyelvűséggel szembeni erősség pontszámait, valamint a Kreml-kritikusság indexét mérik, az Európai Néppárt (EPP) az első és a második helyen szerepel. Vagyis: itt talál a legnagyobb elutasítottságra Oroszország és Kína politikája.

Más a műsor odakint, és más itthon. Tizenkét fideszes és egy KDNP-s képviselő ül az Európai Parlamentben.

Az elemzés kiemeli, hogy

csekély számú kivételtől eltekintve az EP fideszes képviselői együtt szavaznak frakciójukkal, annak ellenére, hogy a magyar kormány jól érzékelhető módon látványosan vonzódik az EU-hoz és a tagállamihoz barátságtalanul közeledő két keleti nagyhatalomhoz.

(Az EP-ben helyet foglaló egyetlen KDNP-s képviselőt hozzávesszük fideszes kollégáihoz.)

A Political Capital elemzése arra a megállapításra jut, hogy

„a Fidesz európai parlamenti delegációja egyfajta »puffert« képez Budapest egyre keletorientáltabb külpolitikája és a brüsszeli, kiváltképp a néppárti elvárások között.”

Más megfogalmazásban: nagyfokú kettőség figyelhető meg az említett nagyhatalmakkal kapcsolatban akkor, ha azt vesszük alapul, hogy viszonyul hozzájuk a hivatalos Budapest és hogyan az EP-ben helyet foglaló kormánypárti képviselők.

A Fidesz EP-képviselői például megszavazták azt az előterjesztést, ami kimondja, hogy az Oroszország elleni szankciók csak akkor oldhatók fel, ha az ország eleget tesz nemzetközi kötelezettségeinek.

Ugyancsak megszavazták a magyar kormánypárti uniós képviselők azt az előterjesztést, ami célzott szankciókat és vagyonbefagyasztást helyezett kilátásba olyan kínai hivatalnokokkal szemben, akik szerepet vállalnak az emberi jogsértések elkövetésében és a hongkongi tüntetőkkel szembeni fellépésben.

Mindez élesen szemben áll Magyarország külpolitikai retorikájával, ami elkötelezetten szankcióellenes, és ellenzi a Kínával szemben használt kritikus hangokat

– olvasható a Political Capital elemzésében.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EU Európai Néppárt Európai Parlament Európai Unió Fidesz képviselő képviselő-testület Kína külpolitika Orbán-kormány Oroszország szavazás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés