Túl a városon 2020. szeptember 26. 18:39 Forrás: Szegedi Tükör

A dolgok másik oldala – Kutnyik Pál olvasói levele

Az emberi lét paradoxona, hogy kultúránk gyorsabban változik, mint a genetikánk, ami az ellentétes nézeteket szembeállítja a normál és a szociális élet számos területén. Napjainkban a politika a hajdanvolt törzsi ösztön örökletes mezején keresztül próbálja megkaparintani és kézben tartani a hatalmat. E feladathoz viszont nem elégséges csupán túlélni a környezet viszontagságait és megszervezni a napi betevőt. Ehhez bizony társ, szexuális partner is kell, a tudás átörökítése és folytonossága céljából. Nem csupán a szex élvezetéért. A komplex viselkedéshez a DNS megalkotta azt az anyagot, amely az agy önálló feladatmegoldó részleteinek kidolgozásához elengedhetetlen. Azaz „az emberi faj egyedülálló fejlettségű lényeglátó intelligenciával rendelkezik, mely képességekkel érthetővé válik a dolgok mögöttes tartalma, ideértve a saját késztetéseinket és azok fejlődésének értelmét is. Egyebek mellett azt, hogy a politika törzsiséget próbál építeni különféle eszközökkel, melyben az internet nagy segítséget jelentene. Ezért hihettük, hogy az információk szabad áramlása a társadalmi fejlődést segíti majd elő. Ehelyett azonban az irracionalizmus, az átverések és a propaganda melegágya lett” – írja Boldogkői Zsolt biológus.

Személyiségünk, élethelyzetünk és az általános társadalmi légkör hatással van arra, milyen magatartásunk jut érvényre. Néha barátként, máskor ellenségként tekintünk – jobb híján – a szomszédra; néha pedig megértők vagyunk a másság kapcsán.

Az emberben igen erős az együvé tartozás igénye, amely néha meghökkentő látszatközösségeket hoz létre, mint például valamilyen sportrendezvény drukkerei között, és így tovább. A Fideszben is vannak olyan politikusok, nem is kevesen – Kövér házelnök és társai –, akik megpróbálják a nemzethez tartozás tudatát is kisajátítani. Ezért a velük nem egy húron pendülők (például az ellenzékiek) szerintük nem lehetnek a nemzet tagjai. E spekuláció szerint valamiféle nyereségre számítanak. Olyannyira, hogy lojalitásból vagy önös érdekből Orbán lelki üdvéért külön miséket celebrál egyik-másik egyházi közösség. Pedig ha valaki, akkor éppen miniszterelnökünk nem érdemli meg.

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Az ember egyik jellemző vonása a hiszékenység. Ebben az állapotban „jószívű segítséget” kapnak a regnáló hatalom nagyjaitól mindazok, akik képesek önbecsülésüket haszon reményében eladni. Mire rájönnek, hogy becsapták a naivakat, már késő minden bánat. Politikai ellenfeleit pedig azzal támadja a Fidesz, mint már említettem, hogy nem részei a nemzetnek, bár nagy a valószínűsége annak, hogy személy szerint többet tesznek a köz érdekében, mint a melldöngetők. Ehhez kell elménket felvértezni tudással és a lényeglátó gondolkodás képességével. Mert amíg a politika célja a nyájszellem, a visszataszító gyűlöletbeszédek, addig csak szaporodnak a fundamentalista mozgalmak. Mert a fanatikust a rendíthetetlen magabiztosság teszi azzá, ami, párosulva ügybuzgalmával. És természetesen kijelölve valamilyen eszmét és értéket, az ehhez rendelt feladatot is kiválasztva, melynek teljesítéséhez – kerül, amibe kerül – feltétlenül ragaszkodik.

A széles értelemben vett kultúrát lenéző mostani politikai irányzat az egyetemeket vette célba, sorra megfosztva azokat autonómiájuktól. Kormányunk – most is, mint máskor – meggondolatlanul, sőt felelőtlenül sorban dönti el, hogy állami fennhatóság helyett egyetemeink ún. alapítványok kezébe kerüljenek.

Hiábavalónak tűnik a társadalmi felháborodás! Mert vezetőink egyszerűen képtelenek belátni, hogy az élet olyan, mint a rajzolás művészete, csak nincs hozzá radír – tartja a mondás.

Kutnyik Pál

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: olvasói levél Szegedi Tükör