Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 26. 08:47 Forrás: MTI

Elkészültek a Magyarországon gyártott lélegeztetőgépek

Napokon belül a magyar egészségügy megkapja azt az ezer, világszínvonalú lélegeztetőgépet, amiket a magyar székhelyű Celitron Medical Technologies Kft. már legyártott.

Hirdetés

A Magyarországon gyártott lélegeztetőgépet technológiai szempontból ma a legjobbnak tartják a világpiacon: korhatár nélkül alkalmazható, alacsony energiafelhasználású és függetleníthető a kórházban lévő intenzív osztályokon rendelkezésre álló sűrített levegőt biztosító kiállásoktól.

Ez azért is jó hír, mert a kormány már 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt eddig, mintegy 300 milliárd forintért.

A magyar gépet

  • a Honvédkórházban,
  • a Debreceni Egyetemi kórházban
  • és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen

is tesztelték, és mindenhonnan csak a legjobb visszajelzések érkeztek. A legyártott gépekből 900 szállításra kész, 100-at még tesztelnek.

A Celitron egy magyar gyártó cég, amely a kutatásra és a fejlesztésre helyezi a hangsúlyt a sterilizálás és a fertőzésveszélyes hulladékkezelési rendszerek terén. Világszerte több mint nyolcvan országban már több mint 400 kórházi veszélyeshulladék-kezelő egységet (hulladékfertőtlenítő berendezést), valamint több mint 4000 gőzsterilizálót telepítettek.

Ezt nézze meg!

Külgazdasági siker: harmincszor drágábban vettünk lélegeztetőgépeket, mint a németek

Pénzégetés a koronavírus-járvány kellős közepén: így szórt el az Orbán-kormány milliárdokat lélegeztetőgépekre, amiket soha, sehol nem használnak

Intenzíves szakorvos: nem igaz, hogy senki nem marad ellátatlanul, és az sem igaz, hogy a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre

Orbán Viktor nem igazán volt kíváncsi arra, hogy lesz-e elég szakember a lélegeztetőgépek mellett – videó

A Celitron termékeit és alkatrészeit a 8898 négyzetméter alapterületű, új ipartelepen lévő gyárában állítja elő. A vállalat több mint nyolcvan teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottat foglalkoztat. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Celitron Kft. árbevétele tavaly meghaladta az 1 milliárd forintot, ami csaknem húsz százalékos csökkenés 2018-hoz képest. Adózott vesztesége tavaly valamivel több mint 201 millió forint volt, szemben a 2018-as 280 milliós veszteséggel.

(fotók: MTI/Máthé Zoltán)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus lélegeztetőgép pandémia világjárvány