Hirdetés
Művház 2020. szeptember 25. 20:55

Hetvenöt éve halt meg Bartók Béla, koszorúzással emlékeztek rá Szegeden

Képriport
A Dóm tér Nemzeti Emlékcsarnokában lévő Bartók-portrészobrot koszorúzta meg mások mellett az önkormányzat és a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának képviselői.

Hirdetés

Bartók Béla halálának 75. évfordulója alkalmából a világhírű zeneszerzőre emlékeztek a Dóm téren péntek kora este. Mások mellett koszorút helyezett el a Bartók-szobornál Nátyi Róbert, az egyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánja, Kerek Attila művészeti főtanácsos, és Száz Krisztina zenei referens. A megemlékezésen Kovács Gábor, a Szegedi Városi Kórusegyesület elnöke mondott beszédet.

Bartók először 1908. május 5-én, miniszteri küldöttként járt Szegeden, első koncertjét 1910. november 10-én tartotta a Tisza-szálló hangversenytermében. Bartók Kerpely Jenővel és Waldbauer Imrével Chopint, Brahms-ot és Beethovent játszottak, de az esten saját műveit is előadta. Ezek között volt az Este a székelyeknél és a Két román tánc – olvasható a Somogyi-könyvtár Bartók és Szeged című összeállításában.

Emlékeztetnek: 1911. május 13-án Liszt Ferenc születésének 100. évfordulóján a többi között a Négy régi magyar népdal című férfikórusra írt művét adták elő, amit König Péter zeneszerzőtársa ösztönzésére írt a Szegedi Dalárdának.

A zeneszerző ezután többször járt Szegeden, legutoljára 1939. október 27-én, zongoraművészként a Tisza-szállóban adott koncertet. Zathureczky Ede hegedűművész kíséretében Beethoven egyik szonátáját adták elő.

Énekléssel is emlékeztek Bartók Bélára (fotók: Iványi Aurél)

Bartók Béla a 20. század legfontosabb zeneszerzői közé tartozik, nevét Liszt Ferencével szokás egy lapon említeni a magyar zenetörténetben. Bartók zeneszerzőként, zongoraművészként népzenegyűjtőként is korszakalkotó munkát végzett. Tanított a Zeneakadémián és a Harvard Egyetemen. 

Legismertebb művei között például a szegedi Balázs Béla misztériumjátékára komponált operáját, A kékszakállú herceg várát, valamint A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin balett műveket, a Cantata Profana kórusművet, a Mikrokozmoszzongoraművet, I. és II. rapszódiáit, vonósnégyeseit, zongoraversenyeit említhetjük. 

Bartók Béla szegedi szobrát 1959-ben készítette Makrisz Agamemnon, eredetileg a Móra-múzeum előtti parkban állt 1965-től. A bronzból készült alkotást 1970. szeptember 26-án, halálának 35. évfordulóján helyezték el a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koszorúzás megemlékezés Bartók Béla évforduló