Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 25. 18:37

Megmutatta egy koronavírusos beteg tüdejét a Semmelweis Egyetem

Az egyetem Orvosi Képalkotó Klinikája tett közzé egy képet, amin egy koronavírusos gyógyuló tüdeje látható az 1., a 8. és a 13. napon.

Hirdetés

Az egyetem rendszeres esetbemutatásokkal szeretné felhívni a figyelmet a koronavírus okozta tüdőgyulladásra és a vírus egyéb szövődményeire. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy mindenki tartsa be az előírásokat, viselje a maszkot és rendszeresen fertőtlenítse a kezét.

A hvg,hu vette észre, hogy pénteken a Facebookon közzétett esetleírásban egy 30-as éveiben járó társbetegségekkel nem küzdő férfi tüdejét mutatták be. A férfi légszomj és erős köhögés miatt jelentkezett a Semmelweis Egyetem sürgősségi osztályán.

A beteget azonnal intenzív osztályra fektették be, lélegeztetőgépre rakták. Antivirális és szteroid kezelést, valamint rekonvaleszcens plazmát, tehát gyógyultak vérplazmájából álló készítményt kapott, így állapota javulni kezdett. Tizenhárom nap kellett, amíg le tudták venni a lélegeztetőgépről, és maga tudott lélegezni.

Az egyetem azt írja, a 2D-s CT-képeken a sötét tüdőrész mutatja a légtartó területeket, ami a 3D képeken lila részekként láthatók. A világos területek a vírus-tüdőgyulladás által érintett területek.

A képet lentről fölfelé nézve az is jól látható, hogy miként teszi tönkre a tüdőt a koronavírus (kép forrása: Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika Facebook-oldala)

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: Semmelweis Egyetem)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koronavírus Semmelweis Egyetem tüdőgyulladás