Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 25. 09:00

Ceglédi Zoltán: Nem lenne muszáj


Hirdetés

A Fidesz kormányzati és parlamenti döntéseit az elmúlt tíz évben alapvetően háromféle szándék szülte. Egyfelől a hatalmát igyekezett növelni-koncentrálni, másfelől kádereinek és szervezeteinek feltőkésítésén dolgozott, javarészt közpénzek, uniós források eltérítésével. Harmadikként jön csak a valamiféle (egyre többször: szélsőjobboldali) ideológiai politikai ügyek hatalmi döntésekbe illesztése.

Mindhárommal vitám lenne, de értem, mi szülte ezeket.

Vannak viszont olyan hibák és bűnök, amelyeket mintha valami ostoba passzió teremtene. Jódolgába’ nem tudja, mit csináljon, mondanánk felénk. Persze, bele tudok látni a fenti hármasból közvetve többet is például a stadionépítésekbe, mert a foci propaganda és politika, a betonozás meg Lőrinc-cégeket hizlal. De ez csak amolyan alig-magyarázat: ugyanúgy túl lehetne árazni a kórházépítéseket, és sokkal nagyobb politikai és kormányzati hasznuk lenne. Pláne lehetne rájuk politikai kampányt építeni. Gondoljunk bele, emberek, a Kórházépítő Kormány! Micsoda szlogen lenne!

Szintúgy ki nem kényszerített hibának, odakent rontásnak tűnik a Színház- és Filmművészeti Egyetem otromba betámadása. Pont ebben a szférában, ahol annyi eszköz van a saját befolyásuk civilizáltabb növelésére! Egy állami egyetem finanszírozásán keresztül, a fél évtizede mindenhova odapakolt kancellárokon keresztül ugyanúgy, mint azáltal, hogy kevés kivétellel ők döntenek minden színházigazgatókról, és tőlük függ, melyik filmötlet kap pénzt.

Ezek a sorjás kontármunkák következhetnek abból is, hogy tíz év után sincs annyi tehetséges káder, amekkora területet lefed a NER hatalma. Lássunk tisztán: igen, az EMMI nevű szörnyszülött minisztérium élén szándékoltan ül egy ilyen röszketeg nagyapó, aki közepesen félreinterpretált bibliai történekkel hiszi pótolni a modern egészségügyi- és oktatáspolitikát. De nem, az egyáltalán nem egy döntés, hanem a hiánygazdálkodás következménye, hogy a #menőfiatalos jobboldali nyilvánosság szereplőinek jelentős része is a zakós negyvenesektől a hetvenes ex-ex-komcsikig húzódik. Szintén nem egy mesterterv, hanem a szükségmegoldások hozzák, hogy nem mai a kultúra, amivel a propagandát megtámasztják. Általában csak az a kérdés, hogy olyan művészúr áll ki Orbán Viktor politikája mellett, aki harminc-negyven éve írta az utolsó slágerét, vagy ráér Kovács Ákos is, akinek volt frissebb.

Mindebből pedig két dolog adódik.

  • Egy. Similis simili gaudet. Az erőszakos, a tehetség helyett párthűséggel teret-felületet szerzők tanítványai sem lesznek sikeresebbek. Olyanokat fognak megtalálni és kinevelni, akik azt tudják és hiszik, mint ők. Azt tanulják meg, mit írunk egy olyan újságba, amit nem is kell eladni az olvasónak, mert az állami hirdetésekből él. Azt tanulják meg, hogyan kell kurzusdarabokat előadni, amelyekre kivattázzák iskolásokkal meg ingyenjegyesekkel a nézőteret – és fogalmuk se lesz arról, mit tud Pintér Béla. Minden teljesítményértékelésük fals lesz, mert nem azt magát, hanem a fideszességüket teszik majd mérlegre. Legtöbbjük csak addig van, míg Orbán – és ezalatt sem lesznek vele igazán bentebb vagy többen.
  • Kettő. Ez egy lehetőség az ellenzék számára. Nem lemásolni, hanem ellenpontozni a kormánypárt vonatkozó működését és atmoszféráját. Olyan pártelnökökkel, akiktől tudom, hogy könyveket olvasnak. Tegnap este is. Olyan mondatokkal a politikusi szájakból, amelyekről forrásmegjelölés nélkül is tudom, hogy nem Németh Szilárd gallérjai fölül estek ki. Olyan „celebigazolásokkal” az ellenzéki holdudvarban, akikkel a mai dalaikat énekli együtt a mai közönség. Erőszakos handabanda helyett okos számokkal. Intelligens belső élettel, ahol legalább a párt ezért felelős kommunikátorai nem a legalja fideszes dühtrollok stílusában háborodnak fel azon, ha valaki arra kíváncsi, hány adókulcsot szeretne a párt kormányon. Amit ma a Fidesz tesz, azt jelentős részben nem lenne muszáj. Ami ezeknek az ellentéte, az lenne a legjobb ellenzéki program. Képzés, utánpótlás, mai és okos szereplők alkotta holdudvar. Részletes és komolyan gondolt program. Káderek helyett minimum szakpolitikusok. 2020.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán jegyzet vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés