Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 24. 12:06

Ujhelyi: Anyagi és szakmai kérdéseket is felvet a kormány koronavírusteszt-beszerzése

2 millió koronavírustesztet vásárolt a kormány 9,6 milliárd forintért, azaz egy tesz ára 4800 forint körül van. Mindez egy közérdekű adatigénylésből derült ki, amelyet Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő nyújtott be.

Hirdetés

A szocialista politikus az adatigénylésére a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumtól kapott választ, amelyből kiderült, a kormány 5 különféle cégtől vásárolt teszteket, összesen 2 millió darabot közel 9,6 milliárd forintért.

Az eladók a következők voltak: Pro Concept Kft., GR Technologies, Clinomix Inc., Speciál99 Külkereskedelmi Kft., Primer Design Ltd.

A cégekkel kapcsolatban Ujhelyi azt írta: „Van olyan vállalkozás ezek között, amely a cégadatai szerint alapvetően ingatlanértékesítéssel foglalkozik, egy másik pedig az Orbán-kormánynak fontos azeri ügyekben tűnt fel.”

A megvásárolt tesztek az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz kerültek. Az EP-képviselő arra is kíváncsi volt, hogy a teszteket értékesítette-e a kormány, illetve a minisztérium magáncégeknek. Erre a kérdésekre azonban a minisztérium csak annyit válaszolt: „az eszközök értékesítését illetően közérdekű adat még nem keletkezett.”

Ujhelyi szerint „eleve kérdéseket vet fel, hogy miért nem az egészségügyért felelős tárca intézi az egészségügyi beszerzéseket, az pedig egy ilyen súlyos járványhelyzetben különösen problémás, hogy a sokmilliárd forintnyi közpénzből történő vásárlások nem a teljes és proaktív transzparencia mellett zajlanak, ráadásul mind anyagi, mind pedig szakmai alapon kérdéseket vetnek fel.”

A bejegyzése végén a szocialista politikus kiemelte, „az MSZP továbbra is azon az állásponton van, hogy jelen helyzetben mindenki számára biztosítani kell az ingyenes tesztelést, a beszerzéseket pedig az utolsó mozzanatig átláthatóan és ellenőrizhető módon kell végrehajtani.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koronavírus közérdekűadat-igénylés teszt Ujhelyi István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés