Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Botka László: Szeged ezután is megőrzi a szociális támogatások rendszerét és a fejlesztések is folytatódnak
Szegeden 2020. szeptember 23. 19:50 Forrás: Szeged Televízió

Botka László: Szeged ezután is megőrzi a szociális támogatások rendszerét és a fejlesztések is folytatódnak

A koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés soha nem látott mértékben sújtja a magyarokat, eközben a kormány csak beszél a több ezermilliárdos mentőcsomagról, valódi segítséget nem nyújt – a többi között erről is beszélt Botka László polgármester a Szeged Televíziónak adott interjújában.

Hirdetés

Az egész Európai Unióban Magyarországon a legnagyobb az infláció, magyarul a pénzromlás: az élelmiszerárak 40–50 százalékkal nőttek az utóbbi időben, ezért egyre kevesebbet tudunk vásárolni. Az ellenzék többször kérte a kormányt az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékos csökkentésére, és arra, legalább fontolja meg az alapjövedelem bevezetését.

Botka László úgy fogalmazott:

„miközben a kormány és a Fidesz azt kommunikálja, hogy Európa legsikeresebb gazdaságélénkítő-programját hajtja végre, a számok azt mutatják, hogy Magyarországot és a magyar gazdaságot, ezen keresztül a magyar embereket sújtotta a leginkább a járvány első hulláma, nálunk a legmagasabb az infláció, óriási a gazdasági visszaesés, több százezren veszítették el a munkájukat. És a kormány több ezermilliárdos mentőcsomagról kommunikál, de amikor az éjszaka folyamán megjelennek a Magyar Közlönyben a kormányhatározatok, akkor látjuk, hogy leginkább az oligarchák járnak jól”.

Szeged polgármestere szerint az a legnagyobb baj, hogy a családokhoz és a vállalkozásokhoz már nem jut el az érdemi kormányzati támogatás.

Botka László emlékeztetett: Szegeden tavasszal egyedülálló intézkedésekkel segítették a vállalkozókat, például több százmillió forintot hagytak a boltosoknál a bérleti díjak elengedésével, iskolakezdési támogatást adtak a családoknak és a Szegeden élő nyugdíjasokat is segítették.

Azt is mondta, messze még a károk felmérése, de úgy látják, a szegedi gazdaságot egyelőre kevésbé rázta meg ez a válság. A polgármester abban bízik, az átlagnál mindenképpen jobb mutatókat produkál Szeged. Hozzátette: az önkormányzat azon dolgozik, hogy a lehető legtöbbet tudjon segíteni.

„Meglehetősen korlátozott lehetőségei vannak az önkormányzatoknak a gazdaságélénkítésre, mert lényegében minden fontosabb eszközt elvont a kormány a településektől, a városoktól, az önkormányzatoktól. De

ami létezik önkormányzati eszköz, azzal minden erőnkkel azon vagyunk, hogy segíteni tudjunk a szegedi vállalkozásoknak.”

A koronavírus elleni védekezésről Botka László azt mondta, továbbra sem szeretné politikailag minősíteni a kormány védekezési módszereit. Szeged polgármestere az egységességet hiányolja, azt mondta, akárcsak a többség, ő maga sem érti, hogy a szórakozóhelyek miért fertőznek este 11 óra után, vagy miért nem fertőz a koronavírus például egy Szuperkupa-döntőn, miközben más rendezvényeken igen. Annyit azért odaszúrt, hogy szerinte hibás döntés volt a Szuperkupa-döntő megszervezése, a bajor miniszterelnök is azt kérte a szurkolóktól, ne jöjjenek Budapestre.

Hozzátette: a kormánynál itt is kivételek vannak, mint ahogy nagyon sok helyen tapasztaltak az utóbbi években.

„Annak szurkolok, hogy közös felelősséggel meg tudjuk védeni Magyarországot, a magyar embereket, és ezen belül természetesen a szegedieket a járvány második hullámától” – mondta a szegedi polgármester, hangsúlyozva: nem lehet az embereket bezárni egy évre.

A szegedi helyzetről elmondta: a polgármesteri hivatal és az önkormányzati cégek is felkészültek, ez összesen 5400 dolgozót érint közvetlenül, közvetve pedig minden szegedit, hiszen az ügyfélszolgálaton is betartanak minden egészségügyi előírást. A polgármester levélben kérte a közgyűlés tagjait: a pénteki ülésen mindenki viseljen maszkot. A díszteremben egyébként mindenkit nagyobb távolságra ültetnek egymástól.

Joób-ügy: jogszabály dönt arról, meddig kaphat tiszteletdíjat egy képviselő

Botka László Joób Márton ügyéről is beszélt, érintve a felmerült ötletet, miszerint Joób Márton ne kapja meg – ahogyan a fideszes és KDNP-s képviselők fogalmaztak – a „fizetését”. A polgármester tájékoztatott: az önkormányzati képviselőnek tiszteletdíja van és nem fizetése, ami azért fontos különbség, mert a polgármester nem munkáltatója a képviselőnek, nem foszthatja meg a mandátumától, nem válthatja le, mindezt jogszabály határozza meg. Felhívta a figyelmet, az önkormányzati képviselő akkor veszíti el automatikusan a mandátumát és a tiszteletdíját, ha egy éven keresztül nem tudja ellátni a feladatát vagy akkor, ha bíróság jogerős szabadságvesztésre ítéli. Erről a polgármester nem dönthet.

Ezekről beszélt még Botka László az interjúban:

  • Mit tud Joób Márton ügyéről, miben bízik Botka László
  • Szeged segíti a jogfosztott kulturális dolgozókat
  • Lesz újra rendkívüli jogrend Magyarországon?

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László fejlesztés interjú iskolakezdési támogatás Szeged Televízió szociális bérlakás szociális támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés