Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Kulturális bizottság: Szeged másként gondolkodik a közalkalmazottakról, mint a kormány
Szegeden 2020. szeptember 23. 18:00

Kulturális bizottság: Szeged másként gondolkodik a közalkalmazottakról, mint a kormány

A közalkalmazottakról mi így gondolkozunk, ők meg úgy – mindez a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság ülésén hangzott el annak kapcsán, hogy a kormány egy törvénymódosítással elvette november elsejétől a közalkalmazotti jogviszonyt a kulturális intézményekben dolgozóktól.

Hirdetés

Az önkormányzat ennek ellentételezéseként több, a jogviszonyhoz kapcsolódó juttatást garantál a jövőben az ágazat szegedi munkavállalóinak. Ezek:

  • az érintett dolgozók továbbra is megkapják a jubileumi jutalmat;
  • a végkielégítés öt évre szóló kötelezettségét annak lejárta után öt évre fenntartja;
  • A munka törvénykönyve idevonatkozó rendelkezésein túl a megállapodásban érintettek plusz öt nap szabadságra jogosultak;
  • részt vehetnek a városi érdekegyeztető fórumokon és magasabb végkielégítésre jogosultak.

Felháborító, hogy a kormány megfosztotta a közalkalmazotti jogviszonyuktól a kulturális és művelődési intézményekben dolgozókat – fakadt ki a kulturális bizottság csütörtök kora délutáni ülésen Dombi Sándor Gábor külsős bizottsági tag.

Válaszul Tóth Károly (Összefogás Szegedért), a bizottság alelnöke azt mondta, a Központ Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatsora szerint Magyarországon a bruttó havi átlagbér 395 ezer forint. Ezzel szemben a közalkalmazotti szférába akár több évtizedes munkaviszony után a havi bruttó bér 210 ezer forint, durván a fele a hazai átlagbérnek. Az alelnök szerint ebből

logikusan annak kellene következnie, hogy a kormány rövid időn belül duplájára emeli a közalkalmazottak bérét, de nem ezt teszi, hanem húszezer munkavállalót megfoszt a kulturális szférában a közalkalmazotti jogviszonyától.

A szegedi önkormányzat éppen azért dolgozott ki a helyi, ebbe a körbe tartozó intézményekkel és az ágazati szakszervezetekkel egy olyan négypontos megoldást, amiben igyekszik visszaadni a közalkalmazottaktól elvett munkához kapcsolódó jogokat.

Mi így gondolunk a közalkalmazottakra, ők úgy – zárta szavait Tóth Károly, utóbbiakkal félreérthetetlenül a kormányzatra utalva. Ezek után az előterjesztést a bizottság valamennyi tagja, a fideszes és KDNP-s delegáltak is megszavazták.

Makó Mária-emléktábla készült

Hamarosan Makó Mária-emléktáblát avatnak a szőregi Tömörkény István Művelődési Ház falán, és annak kapcsán Haág Zalán (Fidesz) képviselő az iránt érdeklődött, hogy elkészült-e már a tábla. Hozzászólásában elmondta: nyelvileg egyszerűsíteni kellene a Szegeden kihelyezett táblákat, és elkerülni, hogy hibás megfogalmazások szerepeljenek azokon. A felvetéssel egyetértett Kozma József (Összefogás Szegedért) bizottsági elnök. A vitához hozzászóló Kardos János kulturális irodavezető a jelezte: a Makó Mária-emléktábla elkészült, újra kellene vésetni, ha más szöveget kívánnak rajta elhelyezni. Haág Zalán szerint az emléktáblák szövegtervezetei a jövőben kerüljenek bizottságuk elé.

Folyamatos az egyeztetés a minisztériummal

A bizottsági ülésen részt vevő Szabó Bálint képviselő az egyre romló járványhelyzetre tekintettel azt javasolta, hogy a szegedi kulturális és művészeti események esetében az előírások még az országosan meghozottaknál is szigorúbbak legyenek. Kardos János irodavezető erre válaszolva elmondta, hogy heti rendszerességgel tart online tanácskozást az Emberminisztériumhoz tartozó kulturális államtitkárság vezetője, Fekete Péter a települési önkormányzatok kulturális ügyekért felelős vezetőivel. Az államtitkár többször hangsúlyozta, hogy a helyi önkormányzatok saját tapasztalataik és belátásuk alapján, szabadon dönthetnek további járványügyi szabályok szigorításokról.

Ezt nézze meg!

Orbán húsvéti meglepetése: elvennék a közalkalmazotti státuszt a kulturális dolgozóktól

Központosítást, megregulázást és spórolást szolgál a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának megszüntetése

Kulturális dolgozók: az új törvény a kulturális szolgáltatások utolsó vacsorája lesz, melyet logikusan csak a kivégzés követhet

Emmi: béremelés és versenyképesség-javulás a kulturális szektorban – hat százalékkal akarnak csendet vásárolni Orbánék

Saját világnapjukon tapossák sárba a könyvtárosokat: Szegeden a kultúra összes napszámosát fenyegeti a készülő törvény

Megszavazta a fideszes kétharmad: már nem közalkalmazottak a kulturális dolgozók

Botka László: Remélem, Szeged példája ragadós lesz – megvédik a közművelődésben dolgozók munkajogait

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közalkalmazotti státusz közgyűlés Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés