Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Kármentésre felszólított cégvezetők: a koronavírus-járvány több önkormányzati cég gazdálkodását is megtépázta
Szegeden 2020. szeptember 23. 16:09

Kármentésre felszólított cégvezetők: a koronavírus-járvány több önkormányzati cég gazdálkodását is megtépázta

A veszélyhelyzet megszűnése után az önkormányzat felülvizsgálja gazdasági társaságainak üzleti terveit. A járvány első hulláma komoly sebet ütött Szeged cégein: hat társaság veszteségesre módosította ez évi tervét. A cégvezetőket most arra kérik, dolgozzák át az elképzeléseiket. Erről is tárgyalt ma a közgyűlés Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottsága.

Hirdetés

Tizenhárom száz százalékban önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság közül hat – a Szegedi Sport és Fürdő Kft., a Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft., a Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft., a Szegedi Közlekedési Kft., a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., valamint a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. – módosított üzleti tervében veszteséget prognosztizált az idei évre. Ezeket az üzleti terveket most nem is viszik a közgyűlés elé, átdolgozásra visszaadták a cégvezetőknek.

– Arra kértük őket, hogy az előrevetített veszteségeket próbálják meg csökkenteni, ideális esetben nullás eredményre javaslatot tenni – mondat Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester, abban a vitában, ami a napirendi pont körül kialakult.

Hat önkormányzati cég módosított üzleti tervét nem tárgyalja pénteken a közgyűlés. Szécsényi Rózsa alpolgármester arra kérte ezeknek a cégeknek a vezetőit, dolgozzák át a most beadott terveiket (fotók: Iványi Aurél)

Szabó Bálint független önkormányzati képviselő szerint – aki egyébként nem is tagja bizottságnak –, meneszteni kell azokat a cégvezetőket, akik az első gazdasági nehézség miatt nem képesek eredményesen gazdálkodni. Ezt több jelenlévő bizottsági tag is visszautasította, mondván, a járvány okozta vészhelyzet olyan súlyos, negatív gazdasági környezetet teremtet, amelyet egyetlen rátermett vezető sem lett volna képes kivédeni.

Az utasszám drasztikus zuhanása miatt, vagy az alaptevékenység kényszerű szüneteltetése miatt például kivédhetetlen volt a bevételek drasztikus csökkenése. Ilyen helyzet állt elő többek között Szegedi Közlekedési Társaság, a Szegedi Vadaspark, vagy a Szegedi Sport és Fürdők Kft. életében.

Hét önkormányzati gazdasági társaság – az IKV Zrt., a Szegedi Távfűtő Kft., a Szegedi Városkép és Piac Kft., a RITEK Zrt., az SZVMF Zrt., a Szeged Pólus Nonprofit Kft. és a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. az év végére változatlanul pozitív eredménnyel számol. Az ő módosított üzleti tervüket pénteken tárgyalja majd a közgyűlés.

A bizottsági ülésen valamennyi előterjesztés megkapta végül a szükséges számú támogató szavazatot, így azokat minden estben megtárgyalásra javasolták a közgyűlésnek.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közgyűlés Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság Szécsényi Rózsa
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés