Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. szeptember 23. 09:43

Színművészetis diákok Szegeden: szellemileg mérgező a levegő az országban

A Színház és Filmművészeti Egyetem diákjai tanulni akarnak, de tiltakozásunk az egyetemi önállóság elvétele mellett annak is szól, hogy úgy tapasztalják: toxikus a levegő az országban. Úgy érzik, a velük történeteken túl egy általánosabb társadalmi igazságérzet is hangot adnak.

Hirdetés

Titkos egyetem címmel hirdettek beszélgetést kedden a Grand Caféban, amelynek két színművészetis diák, Antal Bálint és Nyári Ádám voltak a vendégei. Ők Balog József moderátor, a szegedi MASZK Egyesület vezetőjének kérdéseire válaszoltak. Elmondták, érdekes kettősséget tapasztalnak az általuk elfoglalt egyetemen, ahová huszonkét napja nem tudja betenni a lábát a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium.

Az épület elbarikádozása tovább tart. Egy kérdésre válaszolva a fővárosi hallgatók jelezték, kétóránként váltják az épület őrségét, amelyre önkéntes alapon jelentkeznek a diákok, a volt hallgatók és az egyeteme törekvéseivel rokonszenvezők.

Azért is csinálják így, mert egyfelől az egyik diák nem feltétlenül ugyanannyit kockáztat a tiltakozásával, mint a másik. Nem mindegy, hogy valaki első-, másodéves vagy éppen végzős. Ahogyan az sem, hogy tandíjas vagy államilag finanszírozott képzésben részesül. Másfelől: valódi köztársaságként működik az egyetem diáksága. A döntések az egyetem falain belül széles körű egyeztetés után születnek. Mindemellett a képzés jellegéből adódó különbségek is megszűntek az utóbbi hetekben a hallgatók között.

Mint a két fővárosi vendég elmondta: ritka demokratikus légkör alakult ki a kormány tervezett térfoglalása előtt az egyetemen. Ezt példázta, hogy valódi versengés jellemezte hallgatói önkormányzati (HÖK) választásokat. E mellett az a tény is, hogy hosszú idő után két rektorjelölt – Bagossy László és Upor László – közül kellett választani az egyetemi szenátusnak. Ez utóbbiban pedig egyharmados szavazati arányban képviselteti magát a HÖK.

(fotók: Szabó Luca)

Érdekesség, hogy Upor László mielőtt a SZFE diplomát szerzett, a SZTE jogelődjének, a József Attila Tudományegyetemnek volt a hallgatója 1977–1983 között, és már akkor rendezett a helyi Egyetemi Színpadon.

És még egy érdekesség Uporról – jogi szempontból: a szenátus megválasztotta, de a fenntartó nem nevezte ki rektornak, viszont nem is érvénytelenítette pályázatát. A Szegeden vendégeskedő két SZFE-s diák szerint ez azt jelenti, jogilag megoldhatatlan feladat új rektor kinevezése, noha a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium célja aligha lehet más. A hallgatók úgy tudják, rektor-helyetteseket keresnek a színművészeti élére. Meg nem erősített hírek szerint ezt a felkérést sorra elutasítják a feladatra kiszemeltek. Ahogyan az egyik SZFE-s hallgató a szegedi rendezvényen fogalmazott: a piszkos munka elvégzésére egyelőre nem találnak vezető-jelölteket sem.

Mindehhez azt is hozzátették, az új kuratórium és a mögötte állók komoly szakemberhiánnyal küzdhetnek. Eddig csupa olyan tanárjelölt nevét dobták be, akik kapcsán komoly kétely merül fel, hogy ők képviselhetnek-e szakmai értelemben bármilyen fajta megújulást. Ez utóbbi kifejezés rendre visszatér a magát nemzetiként és keresztényként azonosító, Vidnyánszkyhoz köthető színházi emberek megszólalásaiban és követeléseiben.

Balog József moderátornak arra a kérdésére, hogy a tiltakozó diákok szülei mit szólnak gyerekeik akciójához, nem szokványos válasz született. Antal Bálint és Nyári Ádám elmondta: szüleik korábban azt az álláspontot képviselték, hogy „vannak bizonyos dolgok, amiken nem lehet változtatni”, hogy „néhány dolgot el kell fogadni”. Vélekedésük azonban megfordult, és gyerekeikkel együtt radikalizálódtak az elmúlt hetekben. „Megszólalt bennük a társadalmi igazságérzet” – fogalmazott egyikük, és teljes mellszélességgel állnak ki gyerekeik mellett.

Az SZFE két kedden itt vendégeskedő diákja elmondta, a szegedi rendezvénnyel egy időben hét-nyolc másik vidéki helyszínen is hasonló rendezvényeket tartanak színművészetis diákok. Szeretnék megszólítani a hazai egyetemeket.

„A felsőoktatás szabadsága az egész országban veszélyben van, amit védeni kell”.

Különleges akcióval is készül az SZFE arra, hogy jelezzék: vigyázni kell a hallgatóknak az egyetemi önállóságra.

Október 4-én tüzet gyújtanak a színművészeti épülete előtt a Vas utcában, és fáklyás futók indulnak el a hazai egyetemi városokba. A staféta során öt kilométerenként váltják egymást a fáklyás futók, és érkeznek meg más egyetemi központok mellett Szegedre.

Ezzel is a hazai felsőoktatási intézmények egységét szeretnék jelképezni, és ráirányítani a figyelmet arra, hogy a diákok őrködjenek egyetemeink veszélyben lévő önállósága felett.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balog József egyetem felsőoktatás Grand Café Színház- és Filmművészeti Egyetem tiltakozás tüntetés Vidnyánszky Attila
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés