Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Koronavírus: jól megy a kötelező maszkhasználat a szegedi várótermekben, de van még mit gyakorolni
Szegeden 2020. szeptember 23. 07:11

Koronavírus: jól megy a kötelező maszkhasználat a szegedi várótermekben, de van még mit gyakorolni

Legalábbis, amikor mi ott jártunk. Hétfőn és kedden is megnéztük, mennyire szokták meg az utasok a két nagy szegedi váróteremben a kötelező maszkviselési szabályokat.

Hirdetés

Hétfő óta kötelező az orrot és szájat eltakaró maszkot húzni, a sál, pulóver, kabátujj és hasonló megoldások nem elegendőek a közösségi közlekedés zárt várótermeiben. Az új szabályra táblákkal, feliratokkal figyelmeztet a MÁV és a Volán, aki nem fogad szót, azt nem engedik fel a járművekre vagy leszállítják onnan, és ha a rendőrséget is be kell vonni az akcióba, akkor akár 50 ezer forint is lehet a bírság.

Szegeden a Rókusi pályaudvar váróterméhez nem mentünk ki, nem jár arra vonat, így maradt a Mars téri Volánbusz-váró és az Indóház téri „csarnok”. A Mars téri váróban minden alkalommal, amikor ott jártunk, néhány buszra várakozó volt csak. A többség eltakarta az orrát és a száját, de

így is láttunk egy idős urat orr alá húzott maszkkal, ő később automatás kávét is kortyolgatott. Tette ezt percekig, arctakarás nélkül persze. Aztán érkezett egy fiatal lány fedetlen arccal, de másfél perc után előkereste és felrakta a maszkját. Volt még egy anyuka iskolás gyerekkel, a gyereken nem volt maszk, pedig biztos, hogy elmúlt 6 éves.

És ha már Mars tér, érdemes megjegyezni, voltak olyanok, akik úgy döntöttek, hogy a fedett, de nem zárt peronoknál is viselik a maszkot, ami jó döntés, kiváltképp, hogy egy-egy zsúfolt időszakban nagyon sokan várták ott a buszt kis területen. Nem beszélve a felszállásról, amikor mindennél jobban tömegelnek az utasok a busz első ajtajánál, jobban, mint a buszon, ahol már kötelező.

De abban az országban, ahol a koronavírus este 11 óra után fertőz – lásd vendéglátóhelyek bezárása este 11 órakor –, ott nem várható el, hogy egy buszpályaudvar egész területén kötelező legyen a maszkviselés.

Az Indóház téren már rosszabb helyzettel találkoztunk. Nem valószínű, hogy a vasutat választók fegyelmezetlenebbek lennének, inkább csak többen fordultak meg a pályaudvar épületében, mint a Mars téri váróban, illetve ott van még a vonatról leszállók nehéz esete is.

A befelé jövő forgalomnál kétharmad-egyharmad arányt állapítottunk meg a maszkviselők javára, ez a bejárati ajtókra gazdagon kimatricázott figyelemfelkeltő szövegeknek is köszönhető. A hangosbeszélő nagyjából 15 percenként üzembiztosan rásegít a fegyelem és figyelem fenntartására: bemondja, hogy kötelező maszkot viselni az állomás épületében és a vonaton is, aki nem teszi, kizárhatják az utazásból, és meg is büntethetik.

Maszk-kommandónk látott azért renitenskedőket, egy fiatal lány unott arccal, gond nélkül végighúzta a bőröndjét az épületen maszk nélkül, de jött egy kedves család, apa, anya, két gyerek, mindenkin maszk volt, ahogy kell. Megnyugodtunk. Találunk egy fiatalembert, aki percekig szürcsölgette az automatás kávét, és hát inni mégsem lehet maszkban, úgyhogy a kávézgatás félillegálban történt (kint is megihatta volna ugyebár).

Kicsit odaálltunk az emeleti rész kőkorlátjához is, onnan jól ráláttunk a bejáratra, ahol meg is jelent egy öregúr maszk nélkül. Percekig nézte az információs táblát, majd elindult a mi szintünkre, megint csak maszk nélkül. Kisvártatva három fiatalember rohant az épületbe, és akit értek, attól megkérdezték, van-e használt vonatjegye. Cserébe van maszkotok? – kérdezhettük volna mi, de nem tettük, mert nem volt jegyünk.

Inkább kisétáltunk a peron felőli oldalra, hogy megnézzük, a Budapestről érkező szerelvény utasai vajon felveszik-e a maszkot, mielőtt áthaladnak az Indóház téri épületen. Le sem kellett volna venniük, legalábbis azoknak, akik orr és száj eltakarása nélkül sétáltak át az épületen. Nagyjából az érkezők háromnegyede volt maszkban, de mondjunk jót is: volt, aki bár a vonatról leszállva levette, az épületbe lépés előtt felkapta a maszkját. Rájuk szépen mosolyogtunk, de a maszk miatt úgy sem láttak semmit.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió témában készített híradós anyagát!

Z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügyi maszk Indóház tér koronavírus Mars tér MÁV MÁV-Start Volánbusz
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés