Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Nincs itt semmi korrupció: Szijj László 91 milliárdos megbízást kapott a magyar államtól – az ő jachtján nyaralt Szijjártó Péter és családja, amiről a miniszter azóta sem hajlandó beszélni
Túl a városon 2020. szeptember 23. 07:55

Nincs itt semmi korrupció: Szijj László 91 milliárdos megbízást kapott a magyar államtól – az ő jachtján nyaralt Szijjártó Péter és családja, amiről a miniszter azóta sem hajlandó beszélni

A szerződésekben jóval túllépték az eredetileg becsült költségeket.

Hirdetés

A Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. nyerte a Kalocsa-Paks Új Duna-híd és az ahhoz kapcsolódó úthálózat tervezésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzést, derül ki az EU hivatalos értesítőjébőlírja a 444.

Mint ismert,

a Duna Aszfalt annak a Szíjj Lászlónak cége, aki néhány héttel ezelőtt azzal került a lapokba, hogy az ő Lady MRD nevű, 7 milliárd forintos luxusjachtján fotózták le Szijjártó Pétert és családját az Adrián,

miközben a miniszter Facebook-oldalán közzétett fotók azt a látszatot keltették, hogy Szijjártó éjt nappalá téve dolgozik az irodájában, vagy valahol máshol, de semmiképpen sem az Adrián nyaral egy jachton.

Az említett beruházás összeértéke egyébként egy igen csinos összeg: 91,9 milliárd forint, ezért a cégnek a többi között a tervezési munkákat kell elvégeznie, meg kell építenie a hidat, emellett vízelvezető rendszert és közutat is kell építenie. Szerződést szeptember 14-én írták alá a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztővel. 

A 444 azt is írja, hogy a projektet kettébontották, de

az mindkét szerződésben közös, hogy jelentősen túllépték bennük az eredetileg becsült költségeket. 

Az első szerződésnél 71,9 milliárd volt a becsült érték, de végül 76,9 milliárdról szól, a másodikat pedig eredetileg 8 milliárdra becsülték, végül magát a szerződést már 14,9 milliárdra írták. 

Ezek miatt a teljes projekt 12 milliárddal lett drágább a tervezettnél.

Szíjj László Lady MRD nevű, méregdrága luxusjachtját egyébként nemcsak Szijjártó Péter külügyminiszter vette már igénybe kikapcsoldás céljából, rendszeresen használja a NER-elit.

A külügyminiszter az augusztusban kirobbant ügy óta sem volt hajlandó arra érdemi választ adni, hogy az alsó hangon is több millió forint értékű jachtos utazást ajándékba kapta-e Szijj Lászlótól, vagy esetleg fizetett-e érte, és ha igen, miből telt neki rá, valamint hogyan került valójában a hajóra a családjával.

Pár héttel ezelőtt egy átadáson a miniszter az ezzel kapcsolatos kérdésekre már-már kabaréba illő módon egyre csak azt hajtogatta, hogy a nyaralása magánügy, valamint arról beszélt, hogy soha nem hozott olyan döntést, „amely korrupt szándékokkal lett volna kikövezve”.

A jachtügy miatt Szél Bernadett független képviselő a múlt héten olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, ami szerint az a vállalkozó, aki a képviselői alap tiszteletdíj felét meghaladó értékű ajándékot ad állami vezetőknek vagy kormánytagoknak, ne indulhasson közbeszerzésen – írja a 444.

Szijj László egyébként nemrég egy másik közbeszerzést is megnyert, igaz, az nagyságrendekkel kisebb összegről szólt.

Szijj László a Forbes 2019-es listája alapján Magyarország negyedik leggazdagabb embere, becsült vagyona 207,4 milliárd forint. Korábban az övé volt Szeged fideszes hírportálja, a SzegedMa is.

(Nyitókép: Mészáros Lőrinc, Szíjj László és Orbán Viktor. Fotó: Túry Gergely)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Duna Aszfalt híd jacht korrupció közbeszerzés közpénz Lady MRD NER nyaralás pályázat Szíjj László Szijjártó Péter Orbán-kormány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés