Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. szeptember 22. 22:56

John Lennon gyilkosa 40 év után bocsánatot kért Yoko Onótól

Mark David Chapman arról is részletesen beszélt, hogy miért lőtte agyon a popkultúra egyik legnagyobb ikonját.

Hirdetés

Mark David Chapman, John Lennon gyilkosa bocsánatot kért a néhai zenész özvegyétől, Yoko Onótól 40 évvel a halálos lövések eldördülése után – adta hírül a BBC News.

Chapman 1980. december 8-án este lőtte agyon John Lennont a zenész és felesége New York-i otthona előtt. 1981-ben életfogytiglani börtönbüntetést kapott, és leghamarabb húsz év után kérhette feltételes szabadságra bocsátását. Ezt a múlt hónapban tizenegyedik alkalommal kérvényezte, de ismét megtagadták tőle.

A férfi a New York állam nyugati részében fekvő Wende fegyházban raboskodik.

Az augusztus 19-én tartott meghallgatáson Chapman azt mondta, hogy hírnevet akart szerezni a 40 éves rocksztár megölésével, és arról is beszélt, hogy szerinte halálbüntetést érdemelt volna.

Elmondta azt is, hogy azóta is állandóan gondol „hitvány tettére” és elfogadja, hogy valószínűleg egész életét börtönben fogja tölteni.

„Csak meg akarom ismételni, hogy sajnálom az elkövetett bűncselekményt. Nincs mentségem. Saját hírnevemért tettem. Úgy vélem, hogy a legborzasztóbb bűncselekmény az, amelyet egy ártatlan ember ellen követnek el”

– mondta a testület előtt.

„Nagyon híres volt. Nem a jelleme miatt öltem meg, vagy azért, amilyen ember volt. Egy családszerető ember volt. Egy ikon”

– mondtta Chapman.

„Azért gyilkoltam meg, mert nagyon, nagyon, nagyon híres volt, és az egyetlen ok az volt, hogy én nagyon, nagyon, nagyon, nagyon szerettem volna hírnévre szert tenni, nagyon egoista voltam.”

„Ez egy borzasztóan önző cselekedet volt. Sajnálom, hogy fájdalmat okoztam Onónak. Mindig erre gondolok”

– tette hozzá.

2015-ben a Yoko Ono, Lennon özvegye, aki minden egyes alkalommal küzdött Chapman szabadon engedése ellen, egy interjúban elmondta, abban a félelemben él, hogy kiengedik őt a börtönből.

„Amit egyszer megtett, megteheti ismét, más ellen fordulva. Ez lehetek én, lehet Sean (Lennon és Ono fia – a szerk.), lehet bárki” – mondta akkor Ono.

Az augusztusi meghallgatás dokumentumait az AP amerikai hírügynökség szerezte meg és hozta nyilvánosságra.

Rövid, videós összefoglaló Lennon utolsó napjáról és haláláról New Yorkban:

Néhány remek Lennon-dal:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyilkosság pop popsztár rock The Beatles John Lennon Mark David Chapman Yoko Ono
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés