Hirdetés
Ziccer 2020. szeptember 22. 18:25

Schmidt Gábor: A jó főpróba után jöhet az előadás Szegeden

Péntektől vasárnapig kajak-kenu-világkupa lesz a Maty-éren. Több mint harminc országból jönnek versenyzők.

Hirdetés

Harminchárom ország versenyzői jelezték részvételüket a péntektől vasárnapig sorra kerülő szegedi kajak-kenu-világkupára, amire egy héttel a sikeresen megrendezett Olimpiai Reménységek Versenye (ORV) után kerül sor a Maty-éren.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke az M1-nek kedden azt mondta, jó főpróbát tartottak Szegeden.

„A legnagyobb siker az, hogy meg tudtuk rendezni ezt az eseményt. Fontosnak tartottam, hogy a fiataloknak idén is legyen egy nemzetközi eseménye, s végül 22 ország sportolói jöttek el, nagyon színvonalas volt a verseny”

– mondta.

Hangsúlyozta: fontosnak tartották, hogy a kormány által hozott járványügyi intézkedéseket betartsák, egyrészt a versenyzők egészsége érdekében, másrészt azért, hogy ezzel példát mutassanak másoknak.

„Már érkeznek a külföldiek a felnőtt világkupára is”

– közölte a sportvezető.

A hétvégi viadal eléggé hányatatott sorsú, eredetileg a nem olimpiai számok világbajnoksága lett volna júliusban, majd elhalasztották, végül pedig átminősítették vk-ra, de így ötkarikás számok is szerepelnek a programban.

„Idén állandóan újra kellett terveznünk, de fontosnak tartottuk, hogy a tokiói játékok halasztásával olimpiai számokban is megmérethessék magukat a sportolók. Harminchárom ország jelezte a részvételét, úgy gondolom, ebben a helyzetben ez egy szép szám”

– mondta Schmidt Gábor.

Bár magyar részről többen is távolmaradnak – az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta és a négyesben olimpiai aranyérmes Csipes Tamara már pihen, és hamarosan elkezdi a felkészülést Tokióra –, lesznek olyan számok, amelyekben nagyon erős mezőny gyűlik össze a Maty-éren. Ilyen lesz például a férfi K-1 1000 méter, amelyben a világbajnoki címvédő Kopasz Bálint visszavághat Varga Ádámnak az országos bajnokságon elszenvedett vereségért.

Az MKKSZ elnöke kiemelte: a rutinos kajakosok és kenusok mellett sok fiatal is képviseli majd Magyarországot a regattán, számukra ez egy remek lehetőség lesz, hogy megmutassák magukat a felnőtt mezőnyben.

„Akinek kedve van, jöjjön! Az intézkedéseket betartva lehet szurkolni a magyar csapatnak”

– mondta Schmidt.

A szervezőbizottság a múlt hétvégén rendezett ORV tanulságait is mérlegelve döntött úgy, hogy várja a szurkolókat. Arra kérik a nézőket, hogy a pálya területén belül ügyeljenek a megfelelő távolságtartásra, a gyakori kézmosásra, a kihelyezett kézfertőtlenítők használatára és arra, hogy lehetőség szerint viseljenek olyan maszkot, amely a szájukat és az orrukat is elfedi. A főlelátón csak minden második számozott helyre szabad leülni. A vk-ra a belépés ingyenes.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány kajak-kenu koronavírus Maty-ér világkupa MKKSZ Schmidt Gábor