Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Szilasi László: Mocskos macsó társadalom a magyar – bemutatták a Kései házasság című regényét Szegeden
Művház 2020. szeptember 22. 16:09

Szilasi László: Mocskos macsó társadalom a magyar – bemutatták a Kései házasság című regényét Szegeden

A legújabb regényében ábrázolt szerelem kapcsán fogalmazott így Szilasi László, akinek Kései házasság című kötetét a Grand Caféban mutatták be hétfőn este.

Hirdetés

A szerző maga olvasta fel az est elején három regényrészletét. Csöppet sem udvariaskodott Klajkó Dániel moderátor, amikor nyitó kérdésében arról érdeklődött, nem okoz morális gondot Szilasi Lászlónak, hogy részesült a viták kereszttüzébe került, a Petőfi Irodalmi Múzeum nemrégiben kinevezett vezetőjéhez, Demeter Szilárd nevéhez is köthető, hazai szinten kiemelkedő javadalmazással járó Térey-ösztöndíjban. Az író, aki az est folyamán elmondta, hogy már nem tartja magát irodalomtörténésznek, oktatója a bölcsészkarnak, és viszonylag gyors egymásutánban ötödik regénye jelent meg.

Szilasi szerint ez az ösztöndíj akkor jelentene problémát, ha Orbán Viktort dicsőítő ódakötetben szerepelnének költeményei, de ez eddig nem történt meg, de nem hagyott kétséget afelől, hogy ez a jövőben sem fog. Szerinte az ösztöndíj körüli vita elült, és ehhez kapcsolódóan hozzákezdett saját önéletrajza megírásának.

Ebben a tárgykörben nem akármilyen az utóbbi évek felhozatala, és Szilasi ennek kapcsán utalt Nádas Péter Világló részletek, Bereményi Géza Magyar Copperfield és Térey János Boldogh-ház, Kétmalom utca című biografikus köteteire.

Mielőtt rákanyarodott volna a beszélgetés a Kései házasság című új regényre, megtudtuk, hogy

önéletrajza mellett a Tisza-szabályozásáról írja új prózakötetét Szilasi László.

Regényeinek helyszíne többnyire Szeged vagy a szomszédos megyeszékhely, a prózáiban csak Árpádharagosnak nevezett Békéscsaba. Szilasi László itt született, itt nevelkedett és érettségizett. Innen került a szegedi egyetem bölcsészkarára.

A Kései házasság az ötödik regénye Szilasi Lászlónak (fotók: Szabó Luca)

A Kései házasság bevallottan szerelmes regény, és mint az író elmondta: nehéz megtalálni a regénytípushoz illő beszédmódot. A legnagyobb veszély, hogy könnyen giccsessé válhat az ilyen regény nyelve. Ügyelt rá, hogy ez ne így legyen.

Az új regény döntő része Árpádharagoson játszódik, és egy megtörtént szerelmi esetet dolgoz fel, amit városszerte ismertek és ismernek. Ugyanakkor az is tény, hogy a nagypróza fontos jeleneteinek helyszíne Szeged, az évtizedeken át kapcsolatban lévő pár döntő találkozásának helyszíne városunk.

A valóság és a fikció különös egybejátszása is hozzátartozik a regényhez: amikor elkészült a kézirat, a szerző elolvasására elküldte annak a békéscsabai asszonynak, akiről női főszereplőjét mintázta. Tanácsai alapján javított a regény szövegén.  

Egy macsó férfi és jobb sorsa és egy jobb férfire érdemes nő különös, évtizedeket átfogó kapcsolatát rajzolja fel az új Szilasi-regény.

Szerzői szándék szerint – tudtuk meg – rokonszenvvel kívánta ábrázolni Ilmát, ellentétben regénybeli férfi főhőssel, Gavenda Péterrel. Mocsok macsó társadalom a magyar – fogalmazott ennek kapcsán.

Szilasi az est folyamán a kortárs világirodalom prózájáról úgy vélekedett: a posztmodern után a régiek ismétlése és másolása történik. Szerinte a könyvipar legyőzte az irodalmat.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: irodalom regény Szilasi László Kései házasság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés