Színes 2020. szeptember 22. 09:18

Cankókat és fakókeselyűt láttak a madarászok Szeged környékén

Magyarországon csak elvétve előforduló cankópartfutót (Tryngites subruficollis) és sárgalábú cankót (Tringa flavipes), valamint egy csapat fakókeselyűt (Gyps fulvus) figyeltek meg a Dél-Alföldön a hétvégén.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportja közölte:

szombat reggel egy madarász egy cankópartfutót figyelt meg a Fehér-tón.

A szalonkafélék közé tartozó, 18–20 centiméteres testhosszú, 43–47 centiméteres szárnyfesztávú észak-amerikai partimadár kóborló példányai a Brit-szigeteken, Hollandiában, Dániában és Franciaországban fordulnak elő, Magyarországra csupán ritkán vetődnek el. A rovarokkal táplálkozó, de gerincteleneket és magvakat is fogyasztó, sarkvidéki, száraz tundrákon fészkelő faj példányait 1993 óta 15 alkalommal figyelték meg hazánkban.

Szombat délután a tömörkényi Csaj-tónál egy sárgalábú cankót fotózott le egy madárbarát.

A rokonánál valamivel nagyobb, 25 centis testhosszú, 60 centi körüli fesztávú madár Alaszka és Kanada tundráin, vizenyős nyílt területein költ, ősszel pedig délre vonul. Eltévedő példányai ilyenkor előfordulnak a Brit-szigeteken, Hollandiában és Dániában. Magyarországon 1959 óta összesen hat alkalommal észlelték.

Este Tiszasziget közlében egy csapat fakó keselyűt vett észre egy madarász.

Hozzánk legközelebb az Arián él nagyobb számú fakó keselyű (fotó: Richard Bartz)

A 6-12 példányból álló csoportot másnap és hétfőn többen is megfigyelték. A nevét világos árnyalatú tollazatáról kapó, egyméteres testű, akár a két és fél métert is meghaladó szárnyfesztávú madár Közép-Ázsiától, India északi részén és a Közel-Keleten át egészen a Földközi-tenger medencéjéig számos helyen költ kisebb kolóniákban. Jellegzetes röpte szárnyverdesés nélküli keringés. Éles látásának köszönhetően messziről fölfedezi a táplálékául szolgáló elhullott állattetemet. Magyarországhoz legközelebb az Adrián, Cres szigetén van jelentősebb állománya, ahonnan fiatalabb kóborló példányai elvetődnek hazánkba a nyári és őszi időszakban.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője azt nyilatkozta,

a jellemzően észak-amerikai fajok is most vonulnak, közülük vannak azonban az átalgostól eltérő viselkedésű példányok. Ezek jutnak el Európába, így akár Magyarországra is.

(Nyitóképünkön egy sárgalábú cankó látható; fotó: Kovács Norbert)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Magyar Madártani Egyesület