Szegeden 2020. szeptember 22. 06:32

Mivel indul idén a csillagászati ősz? A legnyarabb nyárral!

Naposabb, szebb mint bármikor a mai időjárás. Lehet, persze, hogy túlzásba estem.

Arról nem beszélve, 15 óra 31 percig még bármi megtörténhet: ekkor kezdődik a csillagászati ősz. És ne feledjük, ez az őszi napéjegyenlőség napja is. Mégis, a nappali órák még ma is nyerésre állnak: 12 óra 11 percig van „világos”, az éjszaka „csak” 11 óra 49 percig tart.

Ez hogyan lehetséges?

Fizika! – mondaná erre az Agymenők sorozatból Sheldon Cooper, majd átadná a szót Rajesh Koothrappalinak. Illetve nem, ő mondaná el: ez a légkör fénytörő hatásának köszönhető. A légkör hatására a Nap fényét már öt-hat perccel azelőtt is érzékeljük, mielőtt maga a Nap a horizont fölé emelkedne, és ugyanígy miután eltűnik a horizont mögött, a fénytörésnek köszönhetően még világos van.

És akkor most térjünk vissza a földre:

  • huszonkilenc fokig melegszik föl a levegő,
  • zavartalanul süt a nap, nem lesznek előtte felhők,
  • a szél jellemzően délkeletről fúj, egészen hevesen.

Pollenek?

A parlagfű pollenszórása fokozatosan csökken, bár az elkövetkező napokban továbbra is a magas tartományban várható. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan az alacsony-közepes tartományban alakul. A pázsitfűfélék virágporának mennyisége alacsony-közepes, míg az útifű, az üröm, a libatopfélék valamint a lórom, illetve a kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék virágporának koncentrációja az alacsony tartományban várható. A kültéri allergén gombák spóraszáma viszont magas-nagyon magas szinten van.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: csillagászat időjárás meteorológia napsütés Országos Meteorológiai Szolgálat ősz pollen pollenkoncentráció pollenszezon szél