• Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Kövér Béla Bábszínház: hinni akarnak az évadban – nem feltételes módban beszélnek róla
Művház 2020. szeptember 21. 18:24

Kövér Béla Bábszínház: hinni akarnak az évadban – nem feltételes módban beszélnek róla

Képriport
Hét bemutatóval készül a 2020/2021-es évadra, és bár a járványhelyzet miatt gyülekeznek a viharfelhők a Kövér Béla Bábszínház fölött is, remélik: minden előadásukat megtarthatják. Akkor is így vágnak neki az évadnak, ha ez inkább ábránd, mint valóság.

Igazat kell adni Kardos Jánosnak, a polgármesteri hivatal kulturális irodavezetőjének, aki úgy fogalmazott az évadnyitón: egy másik színházba jöttek be, akik beléptek a Tisza Lajos körúti épületbe, mint amiből az előző évadban kimentek.

– A bábszínház nyitott a város és az utca felé. Igaz, a járványhelyzet ezzel ellentétes irányba tereli az intézményt, de innen szép nyerni – tette hozzá az irodavezető, aki megerősítette: a fenntartó, vagyis az önkormányzat minden tőle telhetőt megtesz a színházért. – Nagy az elvárás és nagy a várakozás – fordult a színpadon a nemrég kinevezett igazgató Kiss Ágnes felé.

Kardos János irodavezető, Kiss Ágnes igazgató, Schneider Jankó, a bábszínház művészeti vezetője. A bábosok végig akarják vinni az évadot. Kattintson fönti képünkre, nézze meg galériánkat! (fotók: Szabó Luca)

Az új direktor elmondta: valóban kinyitották a város felé a bábszínházat. Az új vezetés elsőként a rakparton a Tisza a Szeged főutcája rendezvényen mutatkozott be a helyieknek, nagy sikerrel. A frissülést szolgálta, hogy háromnapos csapatépítő tréningen vett részt a nyáron a színház teljes személyi állománya.

Bár augusztusban eljutottak a SzinKópé Fesztivál finiséig, az utolsó pillanatban halasztani kellett – idézte fel a fájdalmas döntést Kiss Ágnest, de ígéretet tett: jövőre megrendezik a fesztivált.

Az elmúlt hónapokban a bábszínház vezetése és művészei 53 óvodát kerestek fel, és adtak meglepetés-műsort az erre „kiéhezett” gyerekeknek – hangzott el az igazgatótól, aki új módon kíván hozzányúlni a közönségszervezés kérdéséhez.

– Engedjék meg, hogy ne feltételes módban szóljak az évadról és annak előadásairól – vette át a szót Schneider Jankó, a bábszínház művészeti vezetője. Mindezt azzal egészítette ki: tudja, hogy inkább ábránd, mint valóság, hogy a járványhelyzet miatt zavartalanul futhat le a most induló évad, de ők reménykednek...

Hét bemutatóval készül a most induló évadára a Kövér Béla Bábszínház.

  • Október 11-én mutatják be a Tiszavirágot,
  • október 18-án a Szegedhez ezer szálon kötődő író, Darvasi László könyvéből készült darabot, A 3 emeletes mesekönyvet,
  • november 8-án A kis boszorkányt,
  • november 29-én a Lakjatok mi szívünkben című darabot,
  • február 7-én a Rókus Mókust,
  • ebruár 14-én A százéves kislányt,
  • május 2-án A csodafa című darabbal zárul – ha minden jól megy az – évad,

ám ezt a darabot a Kisszínházban mutatják be. Különlegessége, hogy ebben közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

Nem üres szó, hogy másik színházba lép be, aki most lép be a Kövér Béla Bábszínházba. Az intézmény belülről csaknem teljesen megújult, egyedi és gyerekbarát arculatot kapott.

– Itt jegyzem meg, helyet keresünk az eddig a színház előtérében elhelyezett Kövér Béla-szobornak – mondta el Kiss Ágnes igazgató.

Új honlapja is lett a bábszínháznak. A színház vezetője ezzel összefüggésben jelezte: szeretnének minél inkább áttérni az online jegyértékesítésre.

A színház évadnyitóján a szegedi kulturális és turisztikai intézmények vezetői nagyszámban képviseltették magukat. Az évadnyitó zárásaként a színészek közös zenei produkcióval kedveskedtek a résztvevőknek. Az sem volt szokványos, hogy a színház előtt, a Tisza Lajos körútra egész napra játékokat helyeztek ki, amelyeket a járókelők szabadon kipróbálhattak.

Nem mellesleg délelőtt a bábszínház tagjai kitakarították a Bartók téri játszóteret. Mert meg szerették volna csinálni.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kiss Ágnes Kövér Béla Bábszínház