Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. szeptember 21. 15:41

Egy százalék: negyedmilliárd jutott a szegedi szervezetnek a felajánlásokból

Az állatvédelemmel, a rászorulók támogatásával és az oktatással foglalkozó alapítványok és egyesületek kapták a legtöbb pénzt a szegedi szervezetek közül. A legnagyobb összeghez az előző évekhez hasonlóan a Tappancs Állatvédő Alapítvány az jutott. A szervezet munkáját több mint 6 ezer ember támogatta, akik 32 millió forintot adtak össze.

Hirdetés

Megjelent a NAV honlapján az összesítés a felajánlott 1 százalékokról. Átböngésztük a listát, hogy megnézzük a szegedi egyesületek, alapítványok mekkora támogatásban részesültek.

Az országban összesen 27 ezer 854 szervezet kapott kisebb-nagyobb összeget a felajánlott 1 százalékokból.

Szegeden 594 alapítvány, egyesület jutott támogatás.

A legnépszerűbbek az állatok védelmével, a beteg gyerekek gyógyításával valamint a rászorulók támogatásával foglalkozó alapítványok és egyesületek.

Jellemzően minden iskolának, óvodának van valamilyen alapítványa, amelyek minden bizonnyal a szülők támogatásában bíznak. Nem is reménytelenül, hisz például a Szegedi Ságvári Gimnáziumért Alapítvány 1 millió 700 ezer forint támogatást kapott, hasonló összeg érkezett a Radnóti Oktatási Alapítvány számlájára is. Egy kicsivel több mint 1 millió forinttal támogatták a felajánlók az Arany János Általános Iskola, valamint a Béke utcai Általános Iskola alapítványát.

 • A legtöbb támogatója a Tappancs Állatvédő Alapítványnak (6 147 fő),
 • a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványnak (5 834 fő)
 • és az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesületnek (2 589 fő)

volt. Ezer fő fölött volt a támogatóinak száma a Mátrix Közhasznú Alapítványnak és a Bohócdoktorok alapítványának, a Mosolykommandó Közhasznú Alapítványnak.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a legnagyobb összeget a Tappancs Állatvédő Alapítvány kapta, őket a város díszpolgára, Pintér Sándor által alapított Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány követi. A sorban egy újabb, az állatok védelmével foglalkozó következik, az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület.

Az első tíz legtöbb támogatást kapó szervezet a következő:

 • Tappancs Állatvédő Alapítvány: 32 millió 503 ezer 796 forint,
 • Szegedi Ujszülött Életmentö Szolgálat Alapítvány: 26 millió 511 ezer 811 forint,
 • Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület: 12 millió 883 ezer 629 forint,
 • Mátrix Közhasznú Alapítvány: 9 millió 601 ezer 298 forint,
 • Mosolykommandó Közhasznú Alapítvány: 9 millió 404 ezer 644 forint,
 • Reménysugár a Dél-Alföldi Haematológiai és Onkológiai Gyermekbetegekért Alapítvány: 8 millió 143 ezer 561 forint,
 • Korábban Érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzívosztályért Alapítvány: 6 millió 479 ezer 478 forint,
 • Beagle-Ért Közhasznú Egyesület: 5 millió 288 ezer 412 forint,
 • Szegedi Vadasparkért Alapítvány: 4 millió 996 ezer 268 forint,
 • Dr. Tekulics Péter A Gyermekekért Alapítvány: 3 millió 402 ezer 201 forint.

A tízes listából egyedül a Beagle-Ért Közhasznú Egyesület lóg ki, akik a Beagle fajtájú kutyák fajtamentését végzi. Az ő munkájukat közel ezren támogatták az adójuk 1 százalékának felajánlásával.

Huszonkilenc szervezetet csupán csak egy ember támogatott. Közülük is a legkevesebb pénz a Tan-Folyam Oktatási és Kulturális Egyesület, a Nagyvilágban a Magyar Kultúráért Közhasznú Egyesület és a Bolgár Baráti Társaság kapta. Esetükben a támogatás összege nem érte el a 2 ezer forintot. Pár ezer forint támogatásnak örülhetett a Totem Alkotó Műhely, a Szentkorona Akadémia Club Sportegyesület, a SZEAC Labdarúgó Akadémia Alapítvány, a Magyar Parazitológusok Társasága és a Honvéd Téri Mustármag Alapítvány.

A szegedi egyesületeket alapítványokat összesen 44 ezer 244 fő támogattak különféle összegű felajánlásokkal, amelyek teljes értéke 238 millió 768 ezer 407 forint volt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 1 százalék NAV
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés