Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. szeptember 21. 16:32

A járvány miatt viharban hajózunk – parázs viták a jogi bizottság ülésén

Szinte valamennyi közgyűlési napirendi pontot megvitatta hétfő reggeli ülésén a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság. Mégsem lett maratoni hosszúságú az ülés. Tárgyaltak az önkormányzati lakások bérletének módosításáról, a változó építményadóról és az önkormányzati cégek gazdálkodásáról.

Hirdetés

Az önkormányzati tulajdonában lévő lakások bérleti díja nem fog változni

– nyugtatott meg mindenkit a napirendi pont előterjesztője, Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester. Hozzátette, technikai jellegű módosításra készül a pénteki közgyűlés, aminek lényege: a jövőben hogyan rendezzék a lakóingatlanokat jogcím nélkül használók ügyeit. 

Mint kiderült: az önkormányzat konstruktívan közelít a kérdéshez, és magára nézve azt tekinti főszabálynak, hogy

minden olyan esetben, amiben megfelelő együttműködést tapasztalnak a jogcím nélküli bérlő részéről, ott igyekeznek megoldást találni a lakhatási kérdések rendezésére.

A rendelettervezet bevallott célja, hogy jogkövető magatartásra ösztönözze a jogcím nélküli bérlőket.

Az adórendszer egyszerűsítésére hivatkozva július 15-től törvény vonta meg a jogot az önkormányzatoktól, hogy az illetékességi területükön elhelyezett reklámhordozókra építményadót vethessenek ki.

Szeged területén 782 ilyen, a nemrégiben elfogadott törvény hatálya alá tartozó reklámhordozó található.

Ezek után 2021-re 85 millió forint adót állapított meg az önkormányzat. Az erről szóló rendelet módosítása azért vált szükségessé, mert

az év második felében befolyó közel 40 millió forintról a törvényváltozás miatt le kell mondania a városnak.

A bizottsági ülésen felmerült az a kérdés, hogy reklámhordozók mögött álló cégek kapcsolatban hozhatóak-e az országosan ismert, a NER-oligarchák között emlegetett személyekkel. Az adóiroda erre úgy válaszolt, hogy cégneveket ismernek, ám azt nem, hogy ezek mögött milyen személyek állnak. Ezzel összefüggésben az is elhangzott, hogy a kültéri reklámhordozókat üzemeltető cégek azonosak. Vagyis ugyanazok a vállalkozások működtetik országszerte, így ugyanazok a cégek mentesülnek a jövőben az építményadó megfizetése alól.

Parázs vita alakult ki az önkormányzati tulajdonban lévő cégek ez évi gazdálkodásáról. A napirendi pontot felvezető gazdasági alpolgármester, Szécsényi Rózsa (MSZP) elmondta:

hat olyan cégnek az üzleti tervét átdolgozásra visszaadták, ami negatív eredményt, vagyis veszteséges működést prognosztizál erre az évre.

Az ülésen jelen lévő nem bizottsági tag, Szabó Bálint (független) képviselő szerint, meneszteni kell azokat a cégvezetőket, akik nem képesek eredményesen gazdálkodni. Szécsényi Rózsa erre úgy reagált, hogy

a koronavírus-járvány olyan helyzetet teremtett több szegedi önkormányzati cég életében, hogy kivédhetetlen volt a bevételek drasztikus csökkenése. Vagy az utasszám zuhanása miatt, vagy az alaptevékenység időleges szüneteltetése miatt.

Példaként említette a Szegedi Közlekedési Társaságot (SZKT), a Vadasparkot és a Szegedi Sport és Fürdők Kft-t.

Német Ferenc (Fidesz) képviselő erre úgy reagált, hogy

„jó szelekkel mindenki tud vitorlázni”,

arra utalva, hogy nehéz gazdasági helyzetben derül ki egy gazdasági vezető rátermettsége.

Ezt a megközelítést keményen kikérte a gazdasági alpolgármester, aki egyebek mellett azzal érvelt:

ne tegyünk úgy, mintha nem lenne Covid-járvány. A hajós hasonlatra pedig úgy válaszolt: a gazdasági élet szereplői jelenleg viharban vitorláznak.

Utalt arra is, hogy az idei évre előrevetített veszteségek mérséklését kérik az érintett cégvezetőktől.

Binszki József (DK) bizottsági elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy

miközben önkormányzati cégek alaptevékenysége szűnt meg hosszabb időre a járványhelyzet miatt, egyetlen dolgozót sem bocsátottak el.

Rossz gazdasági előrejelzéseiért a Magyar Nemzeti Bank vezetését, a pénzügyminisztert és teljes kormányt meneszteni lehetne – szállt be a vitába Tóth Károly (MSZP). A terebélyesedő vitában az is elhangzott, hogy

az önkormányzati cégeknél az idei bérfejlesztések kényszerű okok miatt elmaradnak.

Ahogyan az is, hogy két cég, az SZKT és a Szegedi Sport és Fürdők Kft. igénybe tudta venni a járványhelyzetre kidolgozott állami bértámogatást.

A bizottsági ülésen valamennyi elterjesztés megkapta a szükséges számú támogató szavazatot.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Binszki József bizottság bizottsági ülés Jogi Bizottság jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság közgyűlés Német Ferenc Szabó Bálint szavazás Szécsényi Rózsa Tóth Károly adó adózás bérlakás bérleti díj covid-19 járvány koronavírus lakás NER reklám Szegedi Közlekedési Kft. szegedi önkormányzat Szegedi Sport és Fürdők Szegedi Sport és Fürdők Kft. Szegedi Vadaspark SZKT béremelés elmarad
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés