Túl a városon 2020. szeptember 21. 13:25

Orbán már most berúgta a kampánymotort: készülni kell, kezdődik a sokadik háború

Harc, küzdelem: erről szól Orbán Viktor esszéje, amely a 2022-es országgyűlési választási kampányt elindító programbeszéd is egyben.

Orbán Viktor kereszténydemokrata.

Ezt ő maga jelenti ki a Magyar Nemzetben megjelent írásában, amit az összes megyei napilap egytől egyig átvett, ugyanakkor, ugyanúgy jelentetett meg.

„A nyugat elvesztette vonzerejét Közép-Európa szemében, a mi életberendezkedésünk pedig nem tűnik kívánatosnak a nyugatiak számára” – írja Orbán Viktor, ahogy azt is kijelenti, szurkol „Donald Trump győzelméért is.”

Majd ezután mintha magáról írt volna, de nem egészen úgy, ahogy „eredetileg” gondolta:

  • „Ha a brüsszeli buborékban még nem vallják is be, mi már látjuk, hogy a király meztelen.”
  • „A dolgok komolyra fordultak. Ami korábban csekély szellemi hibának, rossz testtartásnak, elviselhető rendellenességnek tűnt, mára megakadályozza, hogy fontos kérdésekben tisztán láthassunk.”
  • „A liberális és a kereszténydemokrata politikai elmélet különbözőségei nem csak az egyetemi katedrák világában fontosak. Súlyos gyakorlati politikai következményei is vannak.”

De vannak tényleg elképesztő gondolatai is, például amikor az oktatás mentén magyarázza a világlátások közötti különbségeket:

„Összebékíthetetlen különbségek mutatkoznak az oktatáspolitikában is. A konzervatívok szerint a karakteres nemzeti hagyományokra kell összpontosítani, s a nevelés célja, hogy a bevált hagyományainkat továbbvinni képes hazafiak lehessenek gyermekeinkből. A kereszténydemokraták pedig azt is elvárják, hogy az iskolák erősítsék meg a gyermekek születéskor megkapott és a Teremtő által eldöntött nemi identitását, segítsék a lányokat, hogy derék és tiszteletre méltó asszonyok, a fiúkat pedig hogy a családjuknak biztonságot és támaszt nyújtani képes férfiak lehessenek. Az iskolák védjék meg a család eszményét és értékeit, és tartsák távol a kiskorúaktól a genderideológiát és a szivárványos propagandát. A liberálisok mindezt jobb esetben sötét középkornak, rosszabb esetben klerikálfasizmusnak látják, mivel az iskolai oktatás célja szerintük nem lehet más, mint hogy elvezessük a gyermeket önmagához, képessé tegyük az önmegvalósításra, bevezessük az egyetemes politikai rend szépségeibe, s ezért megfosszuk azoktól a hagyományrétegektől, melyek a déd-, nagy- és édesszülei életeiből rakódtak rá.
(...)
A kereszténydemokraták azt is gondolják, hogy az igazságosság, a közerkölcs, a közjó megerősítése érdekében talán évszázadok óta nem volt olyan nagy szükség a vallásra, a biblikus hagyományokra és az egyházainkra, mint éppen manapság.”

Itt újra fölhívnám a figyelmet:

Magyarország miniszterelnöke „gondolkodik” ekképpen.

Majd a koronavírus-járványba becsomagolja a 2022-es kampány indítását:

„egy sikeres járvány elleni védekezéssel, felizmosított egészségüggyel, soha nem látott magasságba lendített gazdasági növekedéssel, teljes foglalkoztatással, még a korábbiakat is túlszárnyaló otthonteremtési boommal és a visszaépítés alatt álló 13. havi nyugdíjjal érkezünk meg a huszonkettes választáshoz.
(...)
a tét azért óriási, ahogy az lenni szokott itt, a Kárpát-medencében. A szabadságunkról lesz szó 2022-ben is.
(...)
A kormányzás nehéz évei után vissza kell térnünk a választási csatatérre. Itt az ideje szedelőzködni, hogy a megfelelő pillanatban kilovagolhassunk. Nagy ütközet vár ránk 2022-ben.”

Szeretnék két évvel idősebb lenni: borzasztó gondolatok vannak borzasztóan megfogalmazva. Ilyen lázálmok miatt száz évvel ezelőtt nagyon komolyan bajba került egész Európa.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kampány Orbán Viktor