Túl a városon 2020. szeptember 21. 12:47

Idén ősztől a 7. osztályos fiúk is megkaphatják a HPV-elleni oltást

Önkéntes és ingyenes lesz, az iskolákban kapják majd meg a diákok.

Idén ősztől a 7. osztályos fiúk, illetve szüleik is igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást – jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós elmondta, hogy az oltás, mint a lányok esetében is, önkéntes és ingyenes, a védőoltást a szülői beleegyező nyilatkozat után az iskolákban kapják majd meg a tanulók.

A HPV kétszáz altípusa közül tizenkettő a rákos elváltozást is okozó altípusba tartozik, az alacsony rizikójúak a nemi szervek bőrfelületén kialakuló szemölcsök kialakulását idézhetik elő. A fertőzések legnagyobb része egy-két év alatt spontán megszűnik, de vannak olyan betegek, akiknek szervezetében évtizedekig megmarad a vírus, rákos elváltozást okozva – ismertette a miniszter.

Kásler Miklós kiemelte ugyanakkor, hogy a nőknél a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV nem kizárólag a nők megbetegedéséért felelős. A férfiak esetében is jelentős rákkeltő tényező a HPV, elsősorban a garat- és gégerákok kialakulásában.

2014-ben vezették be a 12. életévüket betöltött, hetedikes lányok HPV-oltását, az iskolai kampányoltás eredményeként az átoltottság ebben a korosztályban elérte a 81 százalékot.     

Kásler szerint a fiúk esetében most bevezetett oltással a vírus cirkulációja jó esetben lezárható lesz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!