Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 20. 13:22

Hétfőtől szigorítják a maszkhasználatot, a megállók helyiségeiben is kötelező lesz

A MÁV-Start és a Volánbusz a napokban megjelent kormányrendelet értelmében  hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot: azt már nem csak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező lesz hordani, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik.

Hirdetés

A MÁV közleménye szerint a szigorítás a 6. életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenkire vonatkozik. Korábban csak a járműveken volt kötelező a maszk viselése, a megállók, pályaudvarok épületeiben nem. A vasúttársaság és a Volánbusz minden olyan utasát kizárja az utazásból, aki nem a rendeletben előírt módon viseli az orrot és a szájat eltakaró maszkot.

A szigorúbb intézkedések értelmében a száj- és az orr eltakarásához a sál vagy kendő már nem megfelelő. 

Az megállók helyiségeiben a várakozás és utazás során is viselni kell az orrot és szájat folyamatosan eltakaró orvosi maszkot, vagy munkavédelmi maszkot, illetve textil, esetleg más anyagból készült maszkot.

Szintén hétfőtől már nemcsak a járműveken, hanem minden olyan helyiségben, amelyben vonatra vagy buszra várakoznak az utasok, kötelezően viselni kell a maszkot.

A közleményben figyelmeztettek arra: a szabályszegő utasra, amennyiben a felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni, pótdíjat szabhatnak ki, illetve ki is zárhatják az utazásból, további ellenszegülés esetén pedig a személyzet rendőri segítséget kérhet, hogy a renitens utassal szemben intézkedjen és feljelenést tegyen.

A vasúttársaság és a Volánbusz továbbra is arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, és lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket. A sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében jegy- és bérletvásárláskor részesítsék előnyben az elektronikus jegyvásárlási lehetőségeket, például a MÁV applikáció használatát.

Ezt nézze meg! Kötelező maszk: eddig két utast kellett leszállítani Szegeden

Nyitóképünk illusztráció; fotó: MTVA/Jászai Csaba

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügyi maszk járvány koronavírus MÁV szabályozás Volánbusz
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés