Szegeden 2020. szeptember 19. 20:08

Az idén is folyamatosan fizeti ki az önkormányzat az időskorúak támogatását

A járvány miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet és a kormányzati elvonások Szeged költségvetését is hátrányosan érintették. A város azonban továbbra is elkötelezett az országosan egyedülálló szociális háló mellett, amelyet az utóbbi években létrehozott. Az időskorúak alanyi jogon járó tízezer forintos támogatását az elmúlt napokban kezdték kézbesíteni a postások a szegedi nyugdíjasoknak.

A városban élő több mint 34 ezer idős embert még augusztusban levélben is értesítették, hogy az idén is számíthatnak az önkormányzat segítségére. A támogatások postázása pedig szeptember első két hetében el is kezdődött, mára a legtöbben meg is kapták a tízezer forintos segítséget. A támogatás alanyi jogon jár, ezért az idén sem kellett külön kérni. Feltétele viszont a bejelentett szegedi lakcím mellett az életvitelszerű itt tartózkodás is.

Tavaly május elsején a megszépült ligetben jelentette be Botka László polgármester, hogy ezen túl minden évben, az Idősek világnapjához, október elsejéhez kötődően több mint 34 ezer szegedi nyugdíjas alanyi jogon, kérelem nélkül 10 ezer forintot kap a várostól.

– Tavaly összesen 34 ezer 861 szegedi nyugdíjas kapta meg ezt a fajta támogatást – tudtuk meg Novkov Veszelinkától, az önkormányzat Humán Közszolgáltatási Irodájának vezetőjétől, aki azt is elmondta, az idén 34 ezer 681 szegedi nyugdíjasnak küldték ki postán keresztül az összeget, amiből eddig 140 küldemény nem ért célba, visszajött, mert az idős címzett időközben elhunyt, vagy a cím nem volt pontos.

Akárcsak tavaly, az idén is a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiadott hivatalos lista alapján utalta az azon szereplő szegedi nyugdíjasoknak a lakcímére a támogatást a város, mivel a lista májusban készült, az eltelt négy hónapban változhatott.

Aki május végéig ment öregségi nyugdíjba, vagy választotta a nők kedvezményes nyugdíjazását, annak automatikusan kiutalták a tízezer forintot.

– Azoknak is jár a támogatás, akik november 30-ig vonulnak majd nyugdíjba, de nekik egyedi kérelmet kell benyújtaniuk az önkormányzathoz, hiszen róluk májusban még nem tudhatott információt adni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság – mondta el Novkov Veszelinka.

Azoknak, akik valamilyen ok miatt nem vették át a küldeményt, még egyszer ismét megkísérelik a kézbesítést, ha akkor sem sikerül, a küldemény végleg visszakerül a feladóhoz, ezért azt tanácsolják, aki a küldemény kézbesítéskor nem volt otthon és értesítést hagyott számára a postás, az a megjelölt postán, a megadott határidőig vegye át küldeményt.

A járvány miatt sok család és idős állampolgár került nehéz helyzetbe, így a szegedi szociális hálóra épp most van a legnagyobb szükség. Ezért még a nehéz gazdasági helyzet ellenére is elkülönítettek 350 millió forintot az idei költségvetésben az időskorúak megsegítésére. A beiskolázási támogatással együtt összesen félmilliárd forintot fordít 2020-ban is Szeged erre a két támogatási formára – ilyen program máshol az országban nem működik.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: nyugdíjas támogatás