Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 19. 10:51

Követhetetlen zűrzavar a szegedi Fideszben

Nehéz idők járnak a Fidesz szegedi alapszervezetére, a sorozatos választási kudarcok közepette súlyos belső konfliktusokkal kell szembenéznie a város jobboldali politikusainak. Odáig fajult a helyzet, hogy a helyi pártlap, a Szegedma, ami eddig az önkormányzat lejáratására volt ráállítva, a belső ellenzékkel való leszámolás eszközévé vált.

Hirdetés

Az ügy előzménye, hogy Bartók Csaba még júliusban adott egy interjút a lapnak, amiben azzal büszkélkedett, hogy Orbán Viktor őt nevezte ki választókerületi elnöknek. A cikkből kiderül, hogy Bartók ítélőképességében elég komoly hiányosságok vannak. Miközben a Fidesz néhány kivételtől eltekintve a teljes vidéki Magyarországot letarolta a 2018-as választásokon, Bartók vezetése alatt Szegeden mindenhol alulmaradtak, ő maga sem tudott bejutni a parlamentbe. Egy évvel később, a függetlenként is Fideszes színekben induló Nemesi Pálra pedig történelmi vereséget mért Botka László, aki a szavazatok több mint 60 százalékát szerezte meg, a jobboldal pedig elveszített még egy önkormányzati választókerületet.

Bartók mindezt úgy foglalta össze: „…emelkedő pályára állt a szegedi jobboldal.” és „Nem a duma számít, csak a teljesítmény.”

Hogy teljesítmény alatt mit értett, azt pontosan nehéz lenne megmondani. Bartók egyébként meglepő őszinteséggel beszélt arról, milyen is a párt szegedi alapszervezete:

„A korábbi szervezeten belül a széthúzást, az egymás ellen vívott piti háborúkat, az egyéni érdekek előtérbe törését szokták mondani, illetve azt is, hogy sokaknak inkább jobb volt tét nélkül, „örök ellenzékiként” semmit nem csinálni, mint vállalni a vezetéssel és döntésekkel együtt járó felelősséget.”

Mint később kiderült, tűpontos leírás volt ez, csak a múlt idő nem volt indokolt. Az interjú megjelenése után egy hónappal a Csongrád megyei 1. számú választókerület elnökségi posztjára a tagok nem az Orbán Viktor által felkent Bartókot, hanem egy korábbi vezetőjüket, Bodó Imrét jelölték. Ő 2002-től látta el ezt a posztot, parlamenti képviselő és Tiszasziget polgármestere is volt, majd járási hivatalvezető.

A Szegedma róla közölt nemrég lejárató cikket, amelyben többek között azzal gyanúsítják meg, hogy nem látta el megfelelően a feladatait és megverte egy beosztottját. Ezeknek az állításoknak az igazságtartalmát nehéz megítélni, de a lap nyilvánvalóan be van csatornázva a pártvezetéshez, így abban nincs okunk kételkedni, hogy Orbán Viktor tényleg elutasította Bodó kinevezését. Hiszen a lejárató anyag sem születhetett volna meg, ha nem mondják rá az áment a Fideszes felsővezetésben. Mindenesetre a valóság megint rácáfolt széthúzást és a pitiáner belháborúkat múltidőben emlegető Bartókra.

A kérdés csak az, hogyan tovább? Érthető, hogy a Csongrád megyei szervezet nem támogatta az érdemi teljesítményt felmutatni képtelen Bartók Csaba jelölését. Az azonban igazi kommunista tempó, ahogyan Orbán Viktor semmibe vette a tagok véleményét, elutasította a döntésüket, és ahogyan a kegyvesztett Bodóra ráállították a helyi pártsajtót. A Szegedma már most is úgy ír róla, mint aki mindig is bomlasztó elem lett volna, éppen csak az archív fotókról nem kezdték még el leradírozni az elvtársat.

Azonban a képlet ennél is bonyolultabb: Nemesi Pál szeptember elején fontos új pozíciót kapott, már nem csak milliárdos vállalkozó és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, de a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos is. A hétfős titkársággal járó beosztásban még több erőforrása és lehetősége lesz arra, hogy szerepeljen a helyi nyilvánosságban, így sokan úgy gondolják, a bukott polgármester-jelölt elindulhat majd az országgyűlési választásokon is. De nem ő az egyetlen, erős Fideszes hátszéllel rendelkező "kívülálló". A botrányairól és bizarr viselkedéséről híres Szabó Bálint, Lázár János legjobb szegedi tanítványa is bonyolíthatja a helyi jobboldal helyzetét.

Mindenesetre nem sok jót ígér ez a helyzet a Fidesz számára Szegeden: Bodó Imre elfogadhatatlan a pártvezetés számára, Bartók Csabát elutasítja a helyi szervezet, Nemesi Pálra pedig a szegediek mondtak nemet az előző választásokon. Lehet, hogy megint le kell küldeni a Kubatovot, hogy rendet tegyen az egymással marakodó potentátok között?

GP

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bartók Csaba Bodó Imre Fidesz Kubatov Gábor Nemesi Pál Szabó Bálint
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés