Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Megjelent a rendelet a hatósági áras tesztről, a maszkviselés szabályairól és a vendéglátóhelyek nyitva tartásáról
Túl a városon 2020. szeptember 18. 20:00

Megjelent a rendelet a hatósági áras tesztről, a maszkviselés szabályairól és a vendéglátóhelyek nyitva tartásáról

Több szigorító intézkedést is hozott a kormány az egyre terjedő koronavírus járvány megfékezése érdekében. Szigorítottak a maszkviselési szabályokon, korlátozzák a vendéglátóhelyek nyitva tartását és döntöttek a vírustesztek hatósági áráról is.

Hirdetés

Orbán Viktor szerdán jelentette be, milyen új intézkedéseket hozott a kormány a koronavírus járvány elleni védekezés érdekében. A kormányrendelet ma jelent meg.

Szeptember 21-től hatósági áras lesz a koronavírus RT-PCR módszerrel történő kimutatására vonatkozó vizsgálat. A vizsgálat árát 17 000 forintban, a mintavételét pedig 2500 forintban határozta meg a kormány.

A jogszabály alapján október 1-jétől idén és jövőre térítésmentesen lesz igényelhető az influenza megbetegedés elleni védőoltás.

Arról is döntött a kormány, hogy a karantén időtartama mind a magyarok, mind a külföldiek számára 14 nap helyett csak 10 nap lesz.

A rendeletben meghatározzák a maszkviselési szabályokat is, valamint azok megszegése esetén alkalmazható büntetéseket is. Többek között a villamos- vagy buszvezető köteles rendőrt hívni és leszállítani a maszkot felvenni nem hajlandó utast. Az üzletek és mozik üzemeltetőit is felelősek azért, hogy vendégeik viseljék a maszkot. Amennyiben ezt a kötelezettségüket két alkalommal megszegik 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik. További esetekben akár egy évre is bezárathatják a helyiséget. A büntetés akár egy napon többször is kiszabható a vállalkozásokra. Ez alól csak az mentesül, aki a felszólításának nem engedelmeskedő vendégről, vevőről azonnal értesíti a rendőrséget.

A kormányrendelet szerepel az is, hogy október 1-jétől az óvodákba, iskolába, szakképző intézményekbe az ott dolgozók és a tanulók csak testhőmérséklet mérés után léphetnek be, a lázas gyereket azonnal el kell különíteni és a szülőt értesíteni. A gyereket az óvodába, iskolába kísérő szülő, illetve más nagykorú személy intézmény területére a testhőmérséklet-mérési pontig léphet be, de odáig is csak akkor, ha az orrot és a szájat folyamatosan elfedő maszkot visel.

Szeptember 21-től, hétfőtől a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek csak este 11 óráig lehetnek nyitva. Emellett továbbra is érvényben maradt az 500 fős létszámkorlátozás a zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvényre, függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Magyar Közlöny Orbán-kormány rendelet