Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Több tesztelést szeretne, vagy a fertőzéseket akarja eltussolni a kormány – nem egyértelmű, mi lehet a hatósági áras koronavírus-tesztek valódi célja
Túl a városon 2020. szeptember 18. 15:36

Több tesztelést szeretne, vagy a fertőzéseket akarja eltussolni a kormány – nem egyértelmű, mi lehet a hatósági áras koronavírus-tesztek valódi célja

Minden ellenkező híreszteléssel szemben az ország nem készült fel a járvány második hullámára. Demagógia, populizmus és dilettantizmus jellemzi a koronavírus elleni kormányzati intézkedéseket – erről számoltak be a hírportálunknak megszólaló, nevük elhallgatását kérő orvosok.

Hirdetés

A nekünk beszélő orvosok teljesen félrevezetőnek tartják azt a kormányzati intézkedést, ami hatósági árhoz kötötte a koronavírusteszt elvégzését. Ebben a helyzetben az egyetlen logikus lépés minél több ember tesztelése volna.

Ám most ennek éppen az ellenkezője történhet: vélhetően még kevesebben lesznek, akik elvégzik a tesztet azok után, hogy 19 ezer 500 forintban maximalizálták a vizsgálat árát – fakadt ki egy szegedi orvos.

Már eddig is sokkal kevesebbet teszteltek, mint amennyit a járványhelyzet megkövetelt volna. Többen panaszkodtak arról, hogy egyértelműen kontaktszemélyek voltak, mégsem tesztelték őket. Az országos sajtóban napvilágot látott adatok szerint a magánszolgáltatók naponta 3500-4000 tesztet végeztek, végeznek, és könnyen előfordulhat, hogy ez a tesztszám nagyon lecsökken a következő napokban, ha nem módosítanak a központi döntéseken. A piaci alapon működő magánszolgáltatók ugyanis aligha vállalják a veszteséggel járó vizsgálatokat.

Vannak, akik tagadják, hogy készen állna az ország

Fél év állt rendelkezésre, hogy az ország felkészüljön a járvány második hullámára. Ez idő alatt ki kellett volna építeni a megfelelő tesztelési kapacitásokat. Ez Európa szinte minden országában megtörtént, kivéve Magyarországon – mondta el portálunknak egy másik orvos.

Ingyenes teszt kellene

Két fontos körülményre kitért: Franciaországban, Németországban és Angliában ingyenes a tesztelés. Erre volna szükség idehaza is. Olyan, Magyarországgal nehezen összehasonlítható országok is, mint Nigéria, India és Kambodzsa is sokkal többet tett hazánknál az elmúlt hónapokban a tesztelési kapacitásbővítésért.

A tesztelés hatósági árának meghatározása a politikai populizmus csúcsa – vélekedett egy másik orvos. Csupán arra jó, hogy elégedettséggel töltse el a fertőzésből kimaradtakat, és olyan érzést keltsen bennük, hogy a kormány jól megregulázta a haszonleső magánszolgáltatókat – tette hozzá.

A lakosság nagy többsége egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy tesztek számát növelni kellene, és a hatósági ár megállapításával a kormány éppen ennek az ellenkezőjét akarja elérni.

Fertőzöttek száma: igény szerint

Mintha egyetlen stratégiai cél vezetné a kormányt, az, hogy ne derüljön ki, valójában hány fertőzött van Magyarországon – egészítette ki a nevének elhallgatását kérő egészségügyi szakember.

Hiába van soha nem látott magasságban az új fertőzöttek napi száma, a valóság ennek a többszöröse lehet. (A hivatalos adatok szerint ezekben a napokban 900-1000 új esetre számítanak naponta.)

Az értesítésekkel már elhasaltak

A hazai egészségügyi rendszer és az államigazgatás láthatóan már most sem tud mit kezdeni a megnövekedett esetszámokkal. A háziorvosok továbbra is csak az ÁNTSZ nehézkes és bürokratikus eljárása után küldhetik koronavírus-tesztre a fertőzésgyanúval hozzájuk fordulókat. Az eljárás már tavasszal is akadozott, de

most a márciusi-áprilisi tízszeresére is felszökhetett azok száma, akiket tesztelni kellene a háziorvosaik szerint.

Nem jobb a helyzet az államigazgatásban sem – erről több cikk is megjelent az elmúlt napokban. A hatósági karantén elrendelését tartalmazó hivatalos iratokat sok esetben olyankor kézbesítik az érintetteknek, amikor annak határideje már lejárt.

Ne a mentők teszteljenek!

Érthetetlennek nevezte egy másik orvos, miért a mentők feladata a tesztelés. Semmilyen szakmai indoka nincs, miért mentőautóval kell kimenni a fertőzésgyanús esetekhez.

A tesztelés elvégzése egyetlen óra alatt megtanulható, és akár olyan robogókkal is mehetnének a vizsgálatokra az erre kijelöltek, amilyennel a pizzafutárok járnak. Ez a megoldás sokkal hatékonyabb lenne a jelenleginél. A mentőknek egyszerűen nem a tesztelés lenne a feladatuk – nyomatékosított. Komoly kapacitásgondok léptek fel az OMSZ-nél már tavaly, sokkal kisebb esetszám mellett. Nem véletlen, hogy napokig, de akár egy hetet is várni kell sok fertőzésgyanús embernek, mire megérkeznek hozzá a mentők. Innen megint napokba telik, mire elkészül a teszt eredménye, és ezt hatékony védekezésnek aligha lehet nevezni.

Kórházba kerül? Nem tesztelik

Egy újabb orvos szerint felfoghatatlan, hogy nem kell tesztelni a kórházba érkező betegeket olyan járványhelyzet esetén, amit most él át az ország.

A kórházba beérkezők nem kizárólag a többi beteget fertőzhetik meg, hanem az egészségügyi személyzetet. Ha az orvosok, a szakszemélyzet és az ápolók fertőzöttek lesznek, akkor osztályokat kell bezárni (erre országosan már több példa akadt), aminek nehezen beláthatóak a következményei.

Nincs elég szakember a lélegeztetőgépek mellé

Hiába vásárolt a kormány közel 16 ezer lélegeztetőgépet, idehaza csak 3 ezer gépre van elegendő szakember – mondta el egy újabb orvos,

aki szerint még az sem megoldott, hogy hol tárolják az országba beérkezett óriási mennyiségű lélegeztetőgépet.

Aki ilyet állít, az nem ismeri, vagy nem akarja ismerni az egészségügy működését – reagált egy másik orvos arra a miniszterelnöki mondatra, hogy amennyiben egyes kórházak megtelnek, újabbak lépnek a járványügyi ellátásba, és ezt követően elkezdik vezényelni az orvosokat. Mi történik akkor, ha kardiológiai osztályokat és centrumokat kell bezárni? Ha karanténba kerülnek példának okáért a szívsebészek? Fogorvosokat vezényelnek a helyükre? – tette fel a kérdést az általunk megkérdezett egészségügyben dolgozó szakember.

Értsék már meg, az orvosok nemhogy a végtelenségig nem pótolhatóak, hanem ennél sokkal szűkebb értelemben sem! – tette hozzá érezhetően indulattal a hangjában az egyik megszólaltatott orvos.

Párizsban ingyenes a teszt

A szeged.hu egyik Párizsban élő olvasója beszámolt a francia főváros tesztelési gyakorlatáról. Az európai metropoliszban egyes utcasarkokon erre a célra felállított sátrakban bárkinek ingyen elvégzik a koronavírus-tesztet.

Olvasónk kisebbik fia általános iskolás, és az évfolyamában lévő másik osztályban két-három diák koronavírus-tesztje pozitív lett. Ezért úgy döntött: nem kockáztatja meg, hogy esetleg hazavigye a fertőzést. Elment az iskolától két sarokra lévő tesztelési ponthoz, ahol sem lázat, sem a betegség egyéb tünetét sem kellett igazolni ahhoz, hogy mintát vegyenek tőle. Lakcímkártyát sem kértek, hogy területileg abban a városrészben lakik-e, ami a mintavétel helyszíne.

A hírportálunknak nyilatkozó édesanyja ezzel kapcsolatban elmondta: 48 óra alatt megérkezett a tesztről szóló negatív eredmény. Amennyiben pozitív lett volna, 24 órán belül telefonon értesítették volna a fertőzöttségéről a mintavételen átesett személyt.

Ettől mintha nagyon messze volnánk.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus orvos teszt vélemény orvosi vélemény szakértői vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés