Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 18. 09:59 Forrás: ATV

Gyurcsány elismerte, nem volt igazuk

A Demokratikus Koalíció elnöke a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorában beszélt az ellenzék 2018-ban elkövetett hibáiról, az ellenzéki együttműködés jövőjéről és saját pártja helyzetéről.

Hirdetés

Az ellenzéki pártok már augusztusban megállapodtak abban, hogy 2022-ben közös jelölteket állítanak mind a 106 választókerületben, a közös lista kérdése azonban akkor még nyitott maradt. Gyurcsány Ferenc most egyértelműen a közös indulás mellett foglal állást, és támogatja a miniszterelnök-jelölti előválasztást is.

Elismerte, nem volt igazuk, amikor 2018-ban visszautasították a közös ellenzéki lista állítását, a gyenge választási eredményük is részben ennek volt köszönhető.

Úgy látja, a választók ki fogják kényszeríteni a közös indulást, és egyetlen lista lesz 2022-ben, ha pedig erről valaki lemarad, azt a szavazók megbüntetik. Az önkormányzati választások tapasztalatai is azt mutatták, hogy az összefogás nem elrettenti, hanem aktivizálja az ellenzéki tábort, a választók pedig hajlandók átszavazni más pártok jelöltjeire.

Gyurcsány azzal számol, hogy a miniszterelnök-jelölti előválasztáson a Momentumnak és a Jobbiknak is lesz saját jelöltje, Márki-Zay Péter is meg fog mérkőzni a pozícióért, illetve Karácsony Gergely indulására is lát esélyt.

Határozottan kijelentette, hogy az előválasztás eredményét a Demokratikus Koalíció mindenképpen el fogja fogadni, akkor is, ha nem ők nyernek.

A volt miniszterelnök legyőzhetőnek látja a Fideszt az önkormányzati választás eredményei alapján, hiszen a kutatásokban is fej-fej mellett szerepel a kormányoldal és az ellenzéki összefogás. Működőképesnek tartana egy jövőbeni DK–Momentum–Jobbik–LMP–MSZP–Párbeszéd-kormányt, ugyanis szerinte a pártok között nincsenek jelentős különbségek politikai kultúrában és attitűdben sem. Elismerte, hogy a Jobbik múltja miatt mindig megkérdőjelezhető lesz a velük való együttműködés, de ő őszintének és hitelesnek látja a Vona Gábor-féle mérsékelt fordulatot. Ma már nem a Jobbik, hanem a Fidesz a szélsőjobboldali párt Magyarországon. 

Hibás stratégia volt, hogy az ellenzéki pártok egymás rovására próbáltak erősödni. Annak ellenére, hogy jelenleg a DK rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal, az erőviszonyok kiegyenlítettek és változékonyak. Nem kell nagyon elhinnie az embernek a maga nagyságát – mondta.

Nézze, hallgassa meg a teljes beszélgetést!

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: DK ellenzék ellenzéki összefogás előválasztás Gyurcsány Ferenc
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés