Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 17. 16:02 Forrás: MTI

Brüsszel véget akar vetni a romák jogfosztottságának

Az Európai Parlament képviselői brüsszeli plenáris ülésükön a „rendszerszintű cigányellenesség” felszámolására szólítottak fel az Európai Unióban, és másokkal egyenlő hozzáférést kértek a romák számára a lakhatáshoz, az oktatáshoz, az egészségügyhöz és a munkához.

Hirdetés

Az 545 szavazattal, 96 ellenszavazat és 54 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP képviselői kiemelték, hogy az Európában tapasztalt cigányellenesség miatt a romák körében a legnagyobb a szegénység, és ők esnek leggyakrabban áldozatául a társadalmi kirekesztésnek.

  • Ennek felszámolására megfelelő oktatást, a kisgyermekkori fejlődés elősegítését kérték, valamint a szegregáció megszüntetésére szólítottak fel. Bírálták, hogy az unió területén élő romák helyzete nem változott, aminek oka „a politikai akarat hiánya”.
  • Felrótták a tagállamoknak, hogy a romák jelentős része „rendkívül bizonytalan körülmények között él”, és nagy részüket alapvető emberi jogaitól is megfosztották.
  • A képviselők felszólították az Európai Bizottságot, hogy terjesszen be jogalkotási indítványt a szegénység és a cigányellenesség felszámolására, a romák életkörülményeinek és egészségi állapotának javítására. A javaslatnak a lakhatási, az egészségügyi, a foglalkoztatási és az oktatási egyenlőtlenségek felszámolására is ki kell terjednie, valamint konkrét és kötelező célértékek meghatározásával kell javítania a társadalmi befogadást.
  • Véleményük szerint a tagállamoknak javítaniuk kell a romák hozzáférését a jó minőségű és megfizethető egészségügyi ellátáshoz. Hangsúlyozták, hogy mindenfajta etnikai alapú megkülönböztetést tiltani kell az egészségügyi intézményekben, beleértve a terhesgondozást és gyermekágyi időszakkal kapcsolatos ellátást is. Emellett a kényszer-sterilizáción átesettek tagállami kártalanítására szólítottak fel.
  • A képviselők arra kérték az Európai Bizottságot, gyakoroljon nyomást a tagállamokra az iskolákban tapasztalt szegregáció megszüntetése érdekében akár úgy is, hogy az ilyen ügyeket az Európai Unió Bírósága elé viszi.

Donáth Anna momentumos EP-képviselő Facebook-oldalán mindez így jelent meg:

„Fontos cél, hogy meghaladjuk a még a Fidesz-kormány soros EU-elnöksége idején elfogadott roma stratégia »megengedő«, kijátszható ajánlási rendszerét.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brüsszel cigány cigányság Donáth Anna Európai Parlament Európai Unió halmozottan hátrányos helyzetű hátrányos helyzetű Momentum roma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés