Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 17. 10:30

Trócsányi az Európai Unió reformját sürgeti

A Fidesz európai parlamenti képviselője az unió jövőjéről szóló véleménycikket írt az Euronews angol nyelvű oldalára. A korábbi igazságügy miniszter szerint Európa a nemzetek nélkül csak ügyetlen ötletek halmaza és ha a brüsszeli eliten múlik, az EU el fogja veszíteni a lelkét. 

Hirdetés

Trócsányi úgy értékeli, hogy az unió az elmúlt évtizedben kudarcot kudarcra halmozott, sikertelenül kezelte a globális pénzügyi válságot, a migrációs krízist, és a koronavírus járványt is, ráadásul az unió elveszítette az egyik legjelentősebb tagállamát, az Egyesült Királyságot is. Véleménye szerint az Európai Unió által megalkotott szabályok gúzsba kötik a tagállamokat, a nemzeti és az uniós intézmények folyamatosan konfrontálódnak, ami egy újabb kialakuló válság jele lehet.

Úgy véli, a megoldás a tagországok mozgásterének, függetlenségének megerősítése a brüsszeli bürokráciával szemben. Erre van szükség a koronavírus sújtotta európai gazdaságok újraindításához, a kontinens versenyképességének növeléséhez, a társadalmak elöregedésének megállításához. Trócsányi szerint ezért az országok gazdasági szuverenitásának megerősítése létfontosságú. Írásában azt sem felejti el megemlíteni, hogy az európai kultúra csak a tömeges migráció megfékezésével védhető meg.

A publicisztika épp aznap jelent meg az Euronews oldalán, amikor az Európai Bizottság elnöke, Urusula Von Der Leyen évértékelőjében részletesen beszélt a járvány utáni helyreállítás közös stratégiájáról és a tagállamoknak nyújtott, történelmi méretű gazdasági mentőcsomagról. Von Der Leyen a jogállamiság, a migráció és a kínai és az orosz kapcsolatok kérdésében is a magyar kormánnyal ellentétes álláspontra helyezkedett a beszédében. Annak ellenére, hogy a Fidesz politikusai rendszeresen beszélnek a gazdasági önrendelkezés fontosságáról, Magyarország jelenleg mintegy 50 milliárd eurónyi fejlesztési forrás várományosa a következő uniós költségvetési ciklusban.

Kép forrása: Tóth Gergő/Népszava

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EU Fidesz Trócsányi László
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés