Szegeden 2020. szeptember 16. 19:35

A fenntartása állami feladat, Szegeden az önkormányzat újítja fel az iskolákat

Képriport
Azt követően, hogy az állam magához vonta az önkormányzatoktól az iskolafenntartói feladatot, már a hatodik iskolát újították fel a város Szegeden. A teljes renováláson átesett tápéi Bálin Sándor Általános Iskolát most adták át.

A tápéi általános iskolában tanuló 236 diák egy minden elemében 21. századi épületbe léphetett be az új tanévben. Mint Szécsényi Rózsa a városrész önkormányzati képviselője, egyben a város gazdasági alpolgármestere elmondta:

uniós forrásból 310 millió forintot nyert a felújításra a város, és ehhez tette mellé a maga közel 52 millió forintját.

Az 1958-ban épült általános iskola megérett a felújításra. A munkálatokhoz tavaly szeptember 9-én kezdett hozzá a kivitelezést végző Építészmester Zrt, és ez év március elejére végeztek is, ám az akkor járványhelyzet miatt akkor csak néhány napra vehették birtokba az épületet a gyerekek. Az ünnepélyes átadó szintén a vészhelyzet miatt marad el tavasszal.

Az általános iskola teljes felújításon esett át. Új külső vakolatot kapott az épület, amelyet teljes egészében alászigeteltek, és hőszigetelést kaptak a falak is. Kicserélték valamennyi nyílászárót, új burkolatot kapott az épület, amelynek tetejére hatvan darab napelemet helyeztek el. Korszerűsítették az épületgépészetet is.

A nyitó képre kattintva nézzék meg Iványi Aurél képeit a felújított iskoláról

A főépület mellett elvégezték a tornaterem főfalainak utólagos alászigetelését, tisztasági festést kapott az épület, a mozgássérületeknek rámpát építettek a főbejárathoz, és akadálymentes illemhelyet és mosdót alakítottak ki.

Szécsényi Rózsa emlékeztetett rá, hogy

2018 óta a Bálint Sándor Általános Iskola a hatodik felújított szegedi iskola, amelyekre eddig összesen közel 3 milliárd forintot költött el az önkormányzat. Brüsszelből 1,9 milliárd forint érkezett a TOP-pályázaton keresztül ezeknek a munkálatoknak az elvégzésére, a város saját kasszájából közel 920 millió forinttal járul hozzá eddig a felújításokhoz.

A legnagyobb elismerés hangján szólt Winkler Andrea intézményvezető a kivitelezést végző cég munkájáról, amely minden határidőt tartott, ezért nem kellett órarendet módosítani, egyetlen óra sem maradt el, és az előre egyeztetett módon sikerült lebonyolítani az előző tanév szeptembertől március elejéig tartó szakaszát. Az igazgató többek között az önkormányzatnak is megköszönte a felújítást, amelyre már nagy szükség volt, valamint kiemelte a tápéi művelődési ház munkáját, ahol a munkálatok ideje alatt a tanórák egy része folyt. Kijutott a köszönetből a tankerületnek is, amely komoly segítséget nyújtott az új iskolai bútok beszerzésében. Mellettük természetes a szülőknek, a diákoknak és a tanároknak, mert az előző évnek a felújítással járó elkerülhetetlen viszontagságait nekik kellett elviselniük.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bálint Sándor Tagiskola iskolafelújítás Szécsényi Rózsa