Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 16. 18:30

Fájhat a fejünk Orbán miatt – Gáti Péter jegyzete


Hirdetés

Évértékelő beszédet tartott Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Ahogyan azt ilyenkor szokás, kaptunk sok szép ígéretet egy erősebb, zöldebb Európáról, gyorsabb internetről és minden tagállamban egységesen használható e-személyiről. Reméljük ez mind így fog megvalósulni! Nemcsak reménykeltő ígéretek hangzottak azonban el, hanem olyan figyelmeztetések is, amelyeket egy felelős magyar kormánynak erősen meg kellene fontolnia.

Úgy tűnik, hogy a Fidesz kül- és belpolitikai döntéseit egyre kevésbé nézi jó szemmel az Európai Unió vezetése. Von Der Leyen egyszer sem ejtette ki Orbán Viktor nevét és nem említette meg hazánkat, de több olyan rész van a szövegben, aminek az írásakor a miniszterelnök képe lebeghetett a lelki szemei előtt.

  • Hosszasan hangsúlyozta a demokratikus elvek és a sajtószabadság fontosságát, azt ígérte, meg fogják fékezni az uniós forrásokat érintő korrupciót. Még a hónapban nyilvánosságra hozzák a tagállamokról készült jogállamisági jelentést – így végre megismerhetjük az Európai Unió hivatalos álláspontját a magyarországi helyzetről is, bármennyire is kínos ez a Fidesznek.
  • A migráció kapcsán közös európai fellépést és menekültekkel szembeni humánus bánásmódot sürgetett – Orbánéknak egyik sem volt eddig ínyére.
  • Keményen kritizálta a magyar kormány egyik kedvenc szövetségesét, Kínát, a hongkongi tüntetők és az ujgurok ellen elkövetett emberi jogi jogsértések miatt. Azt ígérte, az EU határozottabban fogja képviselni a kontinens érdekeit az ázsiai országgal folytatott kereskedelmi tárgyalásokon.
  • Felhívta a figyelmet a miniszterelnök kebelbarátja, Vlagyimir Putyin bomlasztó tevékenységére is. Külön utalt az Alekszej Navalnij elleni mérgezéses merényletre és a szabad választások befolyásolására tett orosz titkosszolgálati kísérletekre szerte a világban.

Senki ne gondolja, hogy ezeknek a kijelentéseknek nincs nagy jelentősége. Az történik ugyanis, hogy egyre távolabb kerülünk az ország biztonságát garantáló nyugati szövetségeseinktől és attól az Európai Uniótól, amitől a következő időszakban 50 milliárd eurónyi fejlesztési forrást szeretnénk megszerezni.

Orbánnak emiatt nem fáj a feje, ő már rég elhatározta, hogy anyagilag és politikailag is kifizetődő neki, ha szembefordul a nyugati demokráciákkal. Nekünk azonban nagyon is fájhat! Mert az EU nagyszabású gazdasági mentőcsomagját, a beruházásokra nyújtott temérdek pénzt, nem tudja pótolni sem túlárazott orosz hitelből épített atomerőmű, sem egy vacak kínai vasútvonal a semmibe.

Gáti Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EU Európai Bizottság Európai Unió évértékelő Orbán Viktor Ursula von der Leyen
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés