Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. szeptember 16. 15:29

Rendhagyó körülmények között tettek fogadalmat az elsőéves egyetemisták

Képriport
A koronavírus-járvány az egyetemi tanévnyitó ünnepséget is átrajzolta, de a tanév nyitányának egyik legfontosabb eleme így sem maradt el: a rektori hivatal előtt a pandémiás szabályok betartása mellett szerdán délben fogadalmat tettek a gólyák.

Hirdetés

Hosszú évtizedek hagyománya szakadt meg kényszerűen azzal, hogy járványügyi vészhelyzet miatt elmaradt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szokásos tanévnyitója. Az egyetem vezetése azonban mindenképpen szerette volna, ha rendhagyó körülmények között is, de évnyitót tarthatnak, ahol tanulmányaik megkezdése előtt fogadalmat tehetnek az elsőéves diákok.

A fogadalomtétel napja egybe esett Szent-Györgyi Albert születésnapjával, aki idén szeptember 16-án lenne 127 éves. A rektori hivatal előtt szobrát az ünnepségen a rektor és a kancellár megkoszorúzta.

A rektori hivatal előtt megtartott ünnepségen sok száz diák jelent meg, akiket hangosbeszélőn folyamatosan arra kértek, hogy viseljék az arcmaszkot, és tartsák be a másfél méteres védőtávolságot. Az ünnepségen felvonult az egyetem szinte teljes vezetése.

A nyitó képre kattintva nézzék meg Szabó Luca képeit az elsősök eskütételéről

Elsőként Rovó László rektor mondott beszédet. A Covid-járvány nehézzé teszi a tanévet, de sikerrel fogják venni az akadályt – fogalmazott. Beszédében jelezte, hogy a szegedi a legjobb magyar egyetem, és egy felmérés szerint a világ kétszáz legjobb egyeteme között található. Hosszan sorolta, hogy komoly fejlesztések sora fejeződött be, vagy áll befejezés előtt az SZTE-n.

Beszédében kitért arra is, hogy beruházások sora vár az egyetemre, hamarosan felújítják mások mellett a jogi kart és a zeneművészeti kar épületét, és várhatóan új lendületet kap a Science Park fejlesztése is.

Fontos tanévnek nevezte a rektor a soron következőt, mert a jogelőd kolozsvári egyetem idén ünnepli megalapításának 440., míg a trianoni döntés miatt az onnan Szegedre áthelyezett egyetem indulásának  a 100. évfordulóját. Nagyszabású ünnepség-sorozattal emlékeznek 2020 novembere és 2021 novembere között mindkettőre.

Az egyetemnek kiemelt a szerepe a régió gazdaságfejlesztésében is – nyomatékosított Rovó László, az SZTE ebben a korábbiaknál nagyobb szerepet fog kapni a jövőben. Emlékezetett arra, hogy az egyetem korábbi rektora, a Nobel-díjas tudós

Szent-Györgyi Albert szerint hármas céllal működik egy egyetem: gyűjti és gyarapítja a tudást, tudósokat képez és polgárokat nevel a nemzetnek.

Rovó László szerint az SZTE negyedik célja mindezek mellett, hogy az Alföld szellemi központja legyen.

Ezt követően Orvos Alexandra és Czakó Bálint elsőéves hallgatók mondták előre a fogadalomtétel szövegét, majd Fendler Judit kancellár beszélt a sok száz fős hallgatósághoz. Rettentően nehéz élethelyzettel szembesülhettek a járványhelyzet miatt az emberek az elmúlt félévben. Innen nézve még nagyobb azoknak a volt középiskolásoknak a teljesítménye, akik most nyertek felvételt az egyetemre – kezdte mondandóját.

Megerősítette, hogy a rendkívüli körülmények között és ellenére fenntartották az egyetem működőképességét, és ezt biztosítani fogják a jövőben is. Mindez fokozott együttműködést követ meg az oktatóktól és a diákoktól – tette hozzá.

Fendler Judit szerint nagyon inspiráló lehet Szent-Györgyi Albert szegedi jelenléte, és ennek kapcsán reményét fejezte ki, hogy a következő magyar Nobel-díjas a szegedi egyetemről kerülhet ki. 

A hallgatói fogadalomtétel konfetti záporral ért végét, amely a rektori hivatal második emeletéről hullt a gólyákra. Valamennyi papírlapocska egy-egy üzenetet rejtett.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: eskütétel gólya Szegedi Tudományegyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés