Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 15. 11:09 Forrás: Népszava

A legtöbben nagyon sötéten látják a jövőt

A kormány optimizmusával szemben az adatok, a gazdasági élet szereplői és a lakosság is azt mondja, Magyarországon gazdasági válság van. Ez derült ki a Publicus Intézet országos felméréséből, amelyet a Népszava kérésére készített.

Hirdetés

A megkérdezettek többsége szerint már recesszió van hazánkban, 30 százalék azt mondta, hogy még csak most jön a visszaesés. Vannak azonban optimisták is (14 százalék), akik szerint nincs és nem is lesz gazdasági válság Magyarországon

Talán nem véletlen, a kormánypárti szavazók kevésbé látják sötéten a helyzetet, de így is 64 százalékuk szerint gondok vannak. Az ellenzéki szavazók szinte egyhangúlag (92 százalék) azt mondják, válság van. Legsötétebben a DK szavazói és a közepes és kisvárosokban élő, munkahellyel rendelkező lakosok látják a helyzetet.

A Publicus Intézet június második felében készített egy hasonló felmérést (a mostani augusztus végén készült), akkor a megkérdezettek csak egynegyede mondta, hogy a válság miatt csökkentek a bevételei. Ez az arány most már 42 százalék. Itt is van eltérés a kormánypártiak és az ellenzék között, ez előbbieknek csupán 5 százaléka, az utóbbiaknak pedig köze 30 százaléka mondta azt, hogy jelentősen esett a jövedelme.

A megkérdezettek több mint fele hosszabb ideig tartó válságra számít, 28 százalék szerint több évig, de 36 százalékuk szerint is legalább egy évig eltarthat.

Az ellenzékiek, illetve a budapestiek sokkal negatívabban látják a jövőt, mint a fidesz szavazók.

Az is kiderült a felmérésből, a megkérdezettek majdnem kétharmadát negatívan érintette a járványhelyzet. 15 százalékuk elveszítette a munkáját, 20 százaléknak csökkentették a munkaidejét, 28 százaléknak pedig a bére lett kevesebb.

A munkaadók nem kímélték az idősebb munkavállalókat sem. A 60 év feletti, nyugdíj közelében álló, nem egyszer már betegségekkel küzdő, kiszolgáltatott dolgozók több mint 60 százalékának csökkentették a bérét az elmúlt hónapokban. Legkevésbé a 30-44 év közöttiek fizetéséhez nyúltak hozzá.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felmérés gazdasági válság Publicus Intézet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés