Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. szeptember 13. 18:35

Filmfesztivál extra: Velence és Toronto között Szegeden járt a Felkészülés

Talán semmi nem mutatja ma jobban, hogy Szeged a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivállal mennyire felkerült a világ mozgófilmes térképére, mint az, hogy szombaton este az éppen a Velencei Filmfesztiválról hazaérkező új magyar film, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre címűt mutatták be a Belvárosi Moziban, két héttel a hazai premier előtt. Egy kicsit a világ előtt járunk.

Hirdetés

Az is Szeged filmes fontosságát jelzi, hogy eljött a premier előtti bemutatóra Horvát Lili rendező, aki a 2015-ben elkészített, és sokszoros fesztiválgyőztes nagyjátékfilmje, a Szerdai gyerek után most is elementáris erejű mozit forgatott.

Igaz, ezúttal csak félház volt a mozi nem akármekkora befogadóképességű Zsigmond Vilmos-termében, ellentétben a Szerdai gyerek öt évvel korábbi helyi bemutatójával, amikor Horvát Lili szavait kölcsönözve a „csillárokon is lógtak”. Ám könnyen lehet, hogy a mostani a nagyobb eredmény, mert a járványhelyzet miatt a látogatók – minden idevonatkozó egészségügyi előírást betartása mellett is – invitálása hihetetlenül kemény feladat volt a szervezőknek.

A szó korántsem hagyományos értelmében vett olyan romantikus filmet ritkán láttam, mint amilyen a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre.

Ezért minden nőnek ajánlom, hogy nézze meg, az Egyesült Államokban élő és dolgozó idegsebész, Márta történetét, aki szerelmét követve hazajön, és Budapesten marad. A bonyodalmak itt kezdődnek. A férfinek azért ajánlanám a filmet, mert nekik látniuk kell a világ legcsodálatosabb dolgát: a nő szerelmét.

A szüzsé röviden: egy New Jersey-ban rendezett konferencián látja meg és köt ismeretséget Márta Drexler Jánossal, fővárosi idegsebésszel. Elhatározzák, hogy egy hónap múlva Szabadság tér pesti hídfőjénél találkoznak délután öt órakor. A férfi a megadott időpontban nem érkezik meg, és Márta a keresésére indul. A valóság és az álom határán játszódó filmben hirtelen minden bizonytalan lesz.

Találkoztak ők New Jersey-ban? Megbeszélték a pesti találkozót? Egyáltalán létezik-e a férfi? És mindenen túl olyan ennél egyetemesebb kérdéseket feszeget a film, hogy mennyire valóságos érzés az a mindennél éteribb valami, amit szerelemnek nevezünk.

A film – valahogy nem lehet kikerülni a nagy szavak használatát – óda és himnusz a szerelemhez.

Ahhoz a valamihez, amit nem találunk, és ha megtaláljuk, könnyen elvész, de nélküle olyan üres az élet, mint a bolygóközi tér.

Stork Natasa (Márta) és Bodó Viktor (Drexler János) letaglózó erejű játéka sokáig magával kíséri a nézőt ebben a hihetetlenül mély, intellektuális film után is, amelynek operatőre Maly Róbert volt, és forgatókönyvét a rendező Horvát Lili írta.

A film alkotói stábjából eredetileg tizenöten mentek volna a most zárult Velencei Filmfesztiválra, de a rendező és Stork Natasa mellett csak egy alkotó képviselte az olasz városban a filmet. A szegedi vetítés után mutattak be a Felkészülést a legrangosabb észak-amerikai filmfesztiválon, a torontóin – mondta el a film vetítését követő közönségtalálkozón Horvát Lili. Kanadába nem utaznak, mert nem utazhatnak, és ha jól értettem: online-ná alakul ez a filmfesztivál a járványhelyzet miatt.

A nagyszerű film mellett muszáj egy nagyszerű beugrásról is beszámolni. Sághy Miklós, az SZTE oktatója – nem mintha különösebben be kellene mutatni a mozgóképes szakembert –, filmesztéta olyan moderátori teljesítménnyel rukkolt elő, amire szavakat sem könnyű találni. A közönséggel együtt nézte meg a filmet, így nagyjából két perce volt felkészülni a rendezővel folytatott beszélgetésre. Sághy mindezt olyan elmélyültséggel, érzékenységgel és profizmussal oldotta meg, ami egészen egyedülálló.

A moderátori teljesítmény percek alatt felnőtt a filmhez. És aki látta a filmet, tudhatja, ez nem volt akármi.

A filmet szeptember 24-én kezdik el vetíteni a magyar mozikban.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre Horvát Lili
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés