Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 13. 15:24

Szabó C. Szilárd: Iskolák a léthatáron


Hirdetés

Becsengettek. Ilyenkor normál esetben is több hír jelenik meg az iskolákról, de most nem ilyen időket élünk. Ma az a kérdés, meddig lesz hagyományos tanítás. Már ahol egyáltalán elkezdődött a tanév, mert már az első iskolai nap után akadtak olyan intézmények, amelyeket a koronavírus-fertőzés miatt be kellett zárni, hiszen egész nevelőtestületek kerültek karanténba. És ha nem lenne elég nagy csapás a Covid, ott a hatalom kicsinyes bosszúja. Olyan, hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó tanintézményeket akarnak ellehetetleníteni, mint az Iványi Gábor lelkész alapította iskolák vagy az L. Ritók Nóra-féle alapítványi iskola. Idén még „csak” megfelezte, jövőre viszont már teljesen elvonja tőlük a támogatást a kormány. Indoklásuk szerint azért, mert nem térül meg a befektetett összeg, elherdálják a szegény gyerekek oktatására. A magyarázat – ebben a szövegkörnyezetben, hogy herdálás, oktatás, szegény gyerekek, kormány –

szürreálisan hat azoktól az emberektől, akik két kézzel szórják a közpénzt felesleges dolgokra meg a saját passzióikra.

A helikopterről lövöldöző Semjén Zsolt például 55 milliárdból rendezhet vadászati kiállítást…

Az évente pár tízmillió forintból működő iskolákba többnyire szegény családok gyerekei járnak, így tandíjat sem szedhetnek. Ha viszont ezt a kevés állami támogatást sem kapják meg, akkor földbe állnak. Iványi Gábor lelkésszel csak a hite mondatja, hogy valamiképp meg tudják majd oldani a további működésüket, hiszen – ahogy fogalmazott – többször is előfordult  az elmúlt években, hogy már az utolsókat rúgták, és az utolsó pillanatban támadt valami segítség. Az L. Ritók-féle alapítványi iskolának sok jóakaratú magyar ember adta össze a működéshez szükséges nyolc és fél millió forintot, miután hírét vették, hogy a hatalom megvágta az idei támogatásukat.

Ők fellélegezhetnek.

Fotó: 444.hu

De fellélegezhetnek-e a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói, akiknek az intézményét modellváltás címén most akarja elfoglalni a hatalom? Orbán Viktor hűséges emberei nem most kezdték el megszállni a kulturális teret, de most ütköztek először komoly ellenállásba. Eddig működött a korábban alkalmazott „előbb ütünk, aztán kérdezünk” módszer, amelyet tökélyre fejlesztettek az elmúlt években, és a sallerek, kokik, tarkón vágások után ma már többnyire nem is kérdeznek, mert semmire se kíváncsiak a fiúk. Nem egy fürkészcsapatról beszélünk, na, hanem portyázókról, akik jönnek-mennek, megszereznek ezt-azt, magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, médiát, Balatont, mindent, ami csillog, amivel aztán kitömik a fészküket.

Ha innen nézzük a dolgokat, akkor tulajdonképpen semmi különös nincs a NER tizenegyedik évében abban, amit a színművészeti egyetemmel csinálnak, hiszen ez a zsigeri mélyvalójuk.

Ez a szintjük. Kérdés nélkül elveszik, ami kell nekik.

A színművészeti szenátusától például a legfontosabb jogokat.

Az egyetem demokratikusan választott, legfőbb döntéshozó szerve már nem dönthet a saját működési szabályzatáról, nem szólhat bele a költségvetésbe, nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét, nem választhatja meg az egyetem rektorát, nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani. A színművészetit irányító alapítvány kuratóriuma felszámolta mindazt, amitől egyetem az egyetem: az autonómiát, az oktatás szabadságát. Majd azt hazudja Vidnyánszky Attila és az általa vezetett, csak kormányközeli emberekből álló kuratórium, mennyire nyitott a színművészeti egyetem megújítására, a párbeszédre. Ez a kinyilatkoztatott nyitottság ugyanolyan szürreálisan hangzik, mint a szegény gyerekek iskolájának magyarázata.

Hogy mi lesz a vége? Még nem látni. Lehet, megunják és hazamennek. Végleg. Függöny le.

Szabó C. Szilárd

Nyitó kép: nepszava.hu

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: iskola jegyzet oktatás Színház- és Filmművészeti Egyetem Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés