Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. szeptember 13. 14:02 Forrás: nav.gov.hu

Internetes csalók az adóhatóság nevével visszaélve akarnak a pénzünkhöz hozzájutni

Az elmúlt napokban ismét támadtak az internetes csalók, most a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevével visszaélve próbálták meg megszerezni gyanútlan emberek ügyfélkapus bejelentkezési jelszavait és bankkártya adatait.

Hirdetés

Az adóhatóság közleményében szerint az adathalászok azt próbálják meg kihasználni, hogy a NAV informatikai fejlesztései révén már nagyrészt elektronikusan kommunikál ügyfeleivel.

A hatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy a NAV nevében írt adó-visszatérítés lehetőségről szóló elektronikus levelek, SMS-ek hibás nyelvi fordulatokat, tegező megszólítást, értelmezhetetlen szövegrészleteket tartalmaznak.

A csaló e-mailek és SMS-ek általában egy linket is tartalmaznak, ami a gyanútlan ügyfelet egy felugró űrlapra vagy honlapra vezeti. Az űrlapon a csalók általában a bankkártyák hátlapján található háromjegyű számot, az úgynevezett CVV/CVC kódot vagy az ügyfélkapus bejelentkezési adatokat kérik. Ha valaki megadja a bankkártyaadatait, számolnia kell azzal, hogy illetéktelenek pénzt emelhetnek le számlájáról.

A közlemény hangsúlyozza: az ügyfélkapus adatokat mindenki csak a megfelelő oldalon (www.nav.gov.hu, www.magyarorszag.hu) adja meg, ugyanis a csalók sokszor olyan oldalakat szerkesztenek, amelyek arculati elemeiben is rendkívül jól utánozzák a valós bejelentkezési felületeket, azonban a webcím ebben az esetben árulkodó lehet.

Arra is figyelmeztetnek, hogy az adóhatóság soha, semmilyen körülmények között nem kér bankkártyaadatokat!

A NAV értesítési gyakorlata merőben eltér a megtévesztő módszertől, a hivatal ugyanis Ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az ügyfeleket a túlfizetésként megjelenő tételekről, valamint hivatalos honlapján.

A túlfizetést csak a 1917-es nyomtatvánnyal lehet visszaigényelni, „linkre kattintással” nem.

A gyanús üzenetekkel kapcsolatos további információkért, hasznos tanácsokért érdemes ellátogatni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének honlapjára.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adathalászat adó csalók Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés