Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Így mulat a brit felső tízezer – Bak Róbert ajánlja Edward St. Aubyn Patrick Melrose I. kötetét
Művház 2020. szeptember 12. 09:26

Így mulat a brit felső tízezer – Bak Róbert ajánlja Edward St. Aubyn Patrick Melrose I. kötetét

A most következő ajánló témájául szolgáló könyv(ek) – vagyis a Patrick Melrose I. című kötetben megjelenő három kisregény – minden bizonnyal nem lesznek ismeretlenek a hazai olvasók számára, ugyanis nemrég sikeres HBO-sorozat készült belőlük Benedict Cumberbatch főszereplésével, és ennek hála gyorsan megjelenhettek nyomtatásban magyarul is.

Hirdetés

Azt hiszem, hogy már maga a témája is predesztinálná a sikerre – ki ne szeretne olvasni a brit felső tízezer ügyes-bajos dolgairól, drogos orgiáiról és botrányairól –, ám ami igazából sikeressé és kiemelkedővé teszi a köteteket, az az őszinteségük. Elkészültükhöz ugyanis nem gondos kutatómunka és utánajárás kellett, hanem az itt ábrázolt dolgok fájdalmas megélése.

Hiszen a regénybeli Patrick Melrose nem más, mint a szerző, Edward St. Aubyn, aki maga is arisztokrata család sarja, akit szintén éveken keresztül erőszakolt meg szadista és minden bizonnyal pszichopata apja, és aki maga is több mint egy évtizeden keresztül drog- és alkoholfüggőként élte a yuppiek néha nem is olyan könnyű életét, hogy végül könyveit is főleg terápiás célból kezdje el írni, ezáltal szabadulva meg démonaitól.

Így nem is csoda, hogy egyszerre van meg bennük a legmélyebb és egyben legtaszítóbb személyesség, ugyanakkor az a fajta kívülállás is, ami segítségével egy lépéssel hátrább állva, egyfajta undorító, torz rovarokként mutatja be alakjait.

Nincs baj

A kötetben szereplő első kisregény, a Nincs baj Patrick gyermekkorába kalauzol el bennünket, és egy franciaországi nyaralás idején mutatja be a főbb szereplőket: a minden idők egyik legjobban ábrázolt és legtaszítóbb főgonoszát, a mindent és mindenkit kínozni és manipulálni akaró apát, az egykor tehetséges zenészként induló, ám már évek óta csak a gazdag és végtelenül elnyomott felesége pénzén élősködő idősebb Melrose-t; az ő enyhén szólva is pszichotikus feleségét, valamint a sznob, zömében alkohol- és/vagy drogfüggő barátaikat, akik úgy váltogatják épp aktuális barátnőiket, feleségeiket, mint más az alsógatyáját. És itt pillanthatjuk meg a majdani főhőst, az első abúzuson frissen átesett ötéves Patricket is.

Ritka dolog az az irodalomban, hogy valaki ennyire taszító alakokat keltsen életre, de mégse tudjuk letenni a könyvét, mert ilyen iszonyatos erővel visz magával a szöveg. A történetek ezen vonása szerencsére a másik két írás esetében sem gyengül.

Baj van

A második kisregény, a Baj van az immár felnőtt Patrick kétnapos drogos tripjét írja le, amelynek fő célja, hogy a lehető legtöbb fajta drogot szívja, szúrja és tömje magába, és mellesleg hazavigye Angliába a New Yorkban elhunyt apja hamvait.

Van remény

A harmadik szöveg, a Van remény pedig Patrick és köre egyik partizását meséli el a már megszokott színekkel és aprólékossággal.

Azt hiszem, hogy a most hatvanéves St. Aubyn rengeteg olyan témát érint és ábrázol, amelyek önmagukban is elég komolyak, érdekesek és erősek lennének (a függőség, a brit arisztokrácia sötét dolgai, a rothadó kapcsolatok, a képmutatás és még sorolhatnám), de így egyben

olyan tömények és letaglózók, mint csak nagyon kevés más kortárs mű esetén, és ha hozzáveszem ezt az egyszerre személyes és rideg stílust, valamint a tabuk totális mellőzését, nem hiszem, hogy sokat kellene érvelnem, hogy a Patrick Melrose-sorozat miért is különleges olvasmány

(szerencsére azóta már megjelent a két új kisregényt tartalmazó újabb kötet is). Szóval se az ne habozzon, akinek tetszett a filmes verzió, se az, aki még nem látta, mert a brit szerző kötete igazán kemény, brutális, ám minőségi olvasmány.

A képen Patrick Melrose látható, két személyesen (fotó: REX, Shutterstock)

Bak Róbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bak Róbert könyvajánló irodalom könyv Edward St. Aubyn Patrick Melrose
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés